Председателство на Съвета на ЕС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

С понятието председателство на Съвета на ЕС, или по-често краткото европредседателство се обозначава поемането от страна член на Европейския съюз на отговорността за общите решения на Съвета на Европейския съюз във всички аспекти от неговата работа. То се осъществява колективно от правителството на страната членка на ЕС, избрана за председател, за период от 6 месеца по предварително приет списък на ротационен принцип. От 2007 г. се въвежда практика на тройни председателства на Съвета на ЕС, утвърдено впоследствие в Договора от Лисабон. Съвместно председателство на 3 страни членки, в тясно сътрудничество помежду си в определяне на дневния ред, за 18-месечен период, като във всяка тройка има „стари“ и „нови“ страни членки.

За всяко заседание на някоя от формациите на Съвета постът „председател на Съвета на ЕС“ се поема от съответния министър на страната председател. Срещите на върха (т.е. заседанията на Европейския съвет) се председателстват от главата на правителството на страната председател.

След резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г., британското правителство се отказва от председателството, което трябва да поеме в периода 1 юли – 31 декември 2017 г.[1] След среща на Съвета на ЕС на 26 юли 2016 г. се приема останалите запланувани председателства да се изтеглят с шест месеца напред, за да бъде заменено британското председателство. По този начин плануваното първо председателство на ЕС от България за втората половина на 2018 г. се изтегля в първата половина на същата година.[2][3] На срещата също така е приет графикът до 2030 г.[4]

Списък на председателства на Съвета на ЕС от 2007 г.[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]