Председателство на Съвета на ЕС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

С понятието председателство на Съвета на ЕС, или по-често краткото председателство се обозначава поемането от страна-член на ЕС на отговорността за общите решения на Съвета на Европейския съюз във всички аспекти от неговата работа. То се осъществява колективно от правителството на страната-членка на ЕС, избрана за председател, за период от 6 месеца по предварително приет списък на ротационен принцип.

За всяко заседание на някоя от формациите на Съвета постът "председател на Съвета на ЕС" се поема от съответния министър на страната-председател. Срещите на върха (т.е. заседанията на Европейския съвет) се председателстват от главата на правителството на страната-председател.

Предвижда се България да поеме председателството през 2018 г., но преди това се очаква да бъде приета новата ротационна схема, която предвижда съвместно председателство на 3 страни-членки за период от 1,5 години, като във всяка тройка има "стари" и "нови" страни-членки. Тази схема е залегнала в Договора за Конституцията на ЕС, който все още предстои да бъде приет.

Списък на предстоящи председателства[редактиране | редактиране на кода]

Година 1 януари — 30 юни 1 юли — 31 декември
2015 Flag of Latvia.svg Латвия Flag of Luxembourg.svg Люксембург
2016 Flag of the Netherlands.svg Нидерландия Flag of Slovakia.svg Словакия
2017 Flag of Malta.svg Малта Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
2018 Flag of Estonia.svg Естония Flag of Bulgaria.svg България
2019 Flag of Austria.svg Австрия Flag of Romania.svg Румъния
2020 Flag of Finland.svg Финландия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]