Виктор Орбан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Орбан
Виктор Орбан
Мандат
встъпил в длъжност на
29 май 2010
Предшественик Гордон Байнаи
Мандат
6 юли 1998 – 27 май 2002
Предшественик Дюла Хорн
Наследник Петер Мадеши
Роден
31 май 1963 г. (1963-05-31) (52 г.)
Религия Калвинизъм
Съпруг(а) Анико Леваи (1986)
Деца 5 (Рахель, Гашпар, Шара, Роза, Флора)
Полит. партия Фидес
Университет Будапещки университет,
Пембрукски колеж на Оксфордския университет
Уебсайт www.miniszterelnok.hu
Портал  Портална икона   Политика

Виктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, избран през 2010 г., председател на партия Фидес („Съюз на младите демократи“). Бил е министър-председател на страната и през периода от 1998 г. до 2002 г. Той е роден на 31 май 1963 г., в промишления град Секешфехервар. Родителите му са протестанти-калвинисти по вероизповедание.

Орбан завършва средното си образование в английската паралелка на елитната гимназия с преподаване на чужди езици в родния си град. Дипломира се като юрист в будапещенския университет „Лоранд Йотвьош“. Женен е с пет деца (Рахел, Гашпар, Шара, Роза, флора).

Той е един от основателите на политическа партия ФИДЕС на 30 март 1988 г. През 1989 г. получава стипендия от фондацията на Джордж Сорос и заминава на обучение в Оксфордския университет, където в продължение на година изучава политически науки.

Политическата кариера на Виктор Орбан преминава през всички всички възможни нива, започвайки от активист на радикално анти-комунистическо студентско движение, стигайки до председател на дясноцентристка либерална партия. През 1990 г. е избран за депутат в унгарския парламент от квотата на ФИДЕС. В периода от 1993 г. до 1998 г. Орбан оглавява дясноцентриската партия ФИДЕС, като на всеки партиен конгрес неизменно е преизбиран с пълно мнозинство. През 1998 година, парламентарните избори в Унгария са спечелени от „младите демократи“, които провъзгласяват Виктор Орбан за министър-председател. Правителството, което оглавява Виктор Орбан, се явява четвъртият политически кабинет след демократичните промени през 1989 г. На 35 години Орбан се оказва най-младият министър-председател, който заема премиерския пост в Унгария.

През 1999 година Орбан ратифицира договора за присъединяването на Унгария към военния алианс НАТО. По време на своето управление Орбан провежда радикални промени в административно-бюрократичния апарат на страната. Политическите решения, които взема Орбан, често са подлагани на остра критика от страна на опозиционните партии в парламента, тъй като те обвиняват министър-председателя в прекомерна авторитарност, както и в желание да редуцира законовите прерогативи, с които разполага народното събрание, в полза на силната личност на премиера.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Népszabadság-" A mai magyar politikus", Kovács István „A modern demokratikus Európa és Magyarország“