Виктор Орбан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Орбан
Виктор Орбан
Мандат
встъпил в длъжност на
29 май 2010
Предшественик Гордон Байнаи
Мандат
6 юли 1998 – 27 май 2002
Предшественик Дюла Хорн
Наследник Петер Мадеши
Роден
31 май 1963 г. (1963-05-31) (53 г.)
Националност Флаг на Унгария Унгария
Религия Калвинизъм
Съпруг(а) Анико Леваи (1986)
Деца 5 (Рахель, Гашпар, Шара, Роза, Флора)
Полит. партия Фидес
Университет Будапещенски университет,
Пембрукски колеж на Оксфордския университет
Уебсайт www.miniszterelnok.hu
Портал  Портална икона   Политика

Виктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, избран през 2010 г., председател на партия Фидес („Съюз на младите демократи“). Бил е министър-председател на страната и през периода от 1998 г. до 2002 г. Той е роден на 31 май 1963 г., в промишления град Секешфехервар. Родителите му са протестанти-калвинисти по вероизповедание.

Орбан завършва средното си образование в английската паралелка на елитната гимназия с преподаване на чужди езици в родния си град. Дипломира се като юрист в будапещенския университет „Лоранд Йотвьош“. Женен е с пет деца (Рахел, Гашпар, Шара, Роза, Флора).

Той е един от основателите на политическа партия ФИДЕС на 30 март 1988 г. През 1989 г. получава стипендия от фондацията на Джордж Сорос и заминава на обучение в Оксфордския университет, където в продължение на година изучава политически науки.

Политическата кариера на Виктор Орбан преминава през всички всички възможни равнища, започвайки от активист на радикално антикомунистическо студентско движение, стигайки до председател на дясноцентристка либерална партия. През 1990 г. е избран за депутат в унгарския парламент от квотата на Фидес. В периода от 1993 г. до 1998 г. Орбан оглавява дясноцентриската партия Фидес, като на всеки партиен конгрес неизменно е преизбиран с пълно мнозинство. През 1998 година, парламентарните избори в Унгария са спечелени от „младите демократи“, които провъзгласяват Виктор Орбан за министър-председател. Правителството, което оглавява Виктор Орбан, се явява четвъртият политически кабинет след демократичните промени през 1989 г. На 35 години Орбан се оказва най-младият министър-председател, който заема премиерския пост в Унгария.

През 1999 година Орбан ратифицира договора за присъединяването на Унгария към военния алианс НАТО. По време на своето управление Орбан провежда радикални промени в административно-бюрократичния апарат на страната. Политическите решения, които взема Орбан, често са подлагани на остра критика от страна на опозиционните партии в парламента, като те обвиняват министър-председателя в прекомерна авторитарност, както и в желание да редуцира законовите прерогативи, с които разполага народното събрание, в полза на силната личност на премиера.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Népszabadság-" A mai magyar politikus", Kovács István „A modern demokratikus Európa és Magyarország“

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]