Лео Варадкар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лео Варадкар
Leo Varadkar
ирландски политик
Leo Varadkar TD (cropped).jpg
Роден

Образование Колеж Тринити
Политика
Партия Фине Гейл
Министър-председател
14 юни 2017 – 27 юни 2020

Уебсайт www.leovaradkar.ie
Лео Варадкар в Общомедия

Лео Варадкар (на ирландски: Leo Varadkar) е ирландски политик, председател на партия Фине Гейл, министър-председател на страната от 14 юни 2017 до 27 юни 2020 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 януари 1979 г. в Дъблин, Ирландия. Варадкар е син на общопрактикуващ лекар от Индия и местна медицинска сестра. Завършил е Колеж Тринити в Дъблин. Обучен в Мумбайския медицински колеж, родния град на баща му. В интервю за ирландската телевизионна компания RTÉ той признава хомосексуалността си през 2015 г. (до 90-те години, разводът и сексуалната ориентация на еднополовите лица бяха незаконни в Ирландия). Неговият партньор Матю Барет работи като лекар в университетската болница в Дъблин. Лео Варадкар става четвъртият глава на правителството в света, който е открито гей[1].

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Варадкар се занимава с политика в младежката организация на партия Фине Гейл, докато все още учи в Медицинския факултет. През 1999 г. той прави първия неуспешен опит да участва в местните избори в Малударт, където получава 360 гласа, което не е достатъчно за изборите. През 2007 г. е избран в долната камара на ирландския парламент. С настъпването на световната икономическа криза през 2008 г. състоянието на икономиката се влошава и след парламентарните избори през 2011 г. правителството на коалицията се ръководи от партията Фине Гейл, а Варадкар става министър на транспорта, туризма и спорта, а след това на здравеопазването. След резултатите от парламентарните избори на 26 февруари 2016 г. той бе преизбран в Камарата на представителите от Западен Дъблин. На 14 юни 2017 г. встъпва в длъжност като министър-председател на Ирландия[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Ирландия“         Портал „Ирландия