Марчел Чолаку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марчел Чолаку
romania
румънски държавник и политик
Роден
28 ноември 1967 г. (56 г.)
Политика
ПартияСоциалдемократическа партия (2001 г.)
Марчел Чолаку в Общомедия

Марчел Чолаку (на румънски: Marcel Ciolacu; р. 28 ноември 1967 г., Бузъу, Румъния) е румънски държавник и политик. Министър-председател на Румъния от 15 юни 2023 г. Лидер на Социалдемократическата партия на Румъния (PSD).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 2018 г. става вицепремиер на Румъния в кабинета на Михай Тудосе. Първоначално той получава тази позиция, за да контролира Михай Тудосе и да информира Ливиу Драгня за дейността му, който не успява да стане министър-председател и се опасява, че Михай Тудосе ще стане влиятелен играч в партията. Марчел Колаку скоро скъсва с Ливиу Драгня и става съюзник на Михай Тудосе. Когато Михай Тудосе е принуден да подаде оставка заради интригите на Ливиу Драгни, Марчел Колаку остава без позиция.

През 2019 г. Ливиу Драгня е осъден по обвинения в корупция и изпратен в затвора за 3 години и 6 месеца. Тъй като социалдемократите все още контролират мнозинството както в Камарата на депутатите, така и в Сената, новото ръководство подкрепя Марчел Чолаку да стане президент на Камарата на депутатите, наследявайки самия Ливиу Драгня само ден след като присъдата му влиза в сила. Марчел Чолаку не се изявява, докато новият лидер на PSD Виорика Дънчила не претърпява съкрушително поражение на румънските президентски избори. На 25 ноември 2019 г., един ден след края на президентските избори, Марчел Чолаку посещава Виорика Дънчила, за да я убеди да се оттегли като лидер на партията. Той и други партийни лидери създават специална партийна комисия, която убеждава Виорика Данчиле да подаде оставка, за да не бъде изключена от партията. След това Марчел Чолаку е назначен за лидер на партията, първоначално изпълняващ временен мандат, докато не бъде утвърден на тази позиция от конгреса на партията през следващата година.

През 2020 г. Чолаку повежда партията до победа на румънските парламентарни избори, но не успява да формира коалиция с мнозинство в новия законодателен орган. Други партии, които се противопоставят на СДП, сформират нова коалиция и ново правителство, като по този начин тласкат Чолаку в опозиция. Въпреки това през 2021 г., след края на политическата криза, която води до оставката на кабинета на Флорин Кицу, той успявя да върне PSD обратно в правителството.

Марчел Чолаку се придържа към идеологията на левия национализъм и социалния консерватизъм.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Чолаку, Марчел“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​