Тони Блеър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тони Блеър
Tony Blair
британски политик

Роден
6 май 1953 г. (64 г.)
Политика
Партия Лейбъристка партия
Семейство
Съпруга Чери Буут
Деца 4

Уебсайт http://www.tonyblairoffice.org/
Страница в IMDb
Тони Блеър в Общомедия

Антъни Чарлс Линтън Блеър (на английски: Anthony Charles Lynton Blair), известен като Тони Блеър, е британски политик, лидер на Лейбъристката партия от 1994 г. и министър-председател на Обединеното кралство от 1997 до 2007 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Блеър е роден в Единбург, Шотландия на 6 май 1953 г. и е втори син в семейството.

Той е член на парламента от избирателен район Седжфийлд, най-младият министър-председател след 1812 г., най-дълго задържалият се представител на партията на този пост и единственият неин лидер, спечелил три последователни изборни победи.

Заедно с Гордън Браун и Питър Манделсън прокарва по-центристка ориентация на партията, известна като „нови лейбъристи“.

По време на първото му правителство в края на 1990-те в Обединеното кралство протича процес на т.нар. деволюция, т.е. постепенна децентрализация на властта. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия получават собствени парламенти със съответната законодателна власт и собствени администрации, които носят отговорност за въпросите на вътрешната политика, например здравеопазване, образование, култура, околна среда и транспорт.

След атентатите на 11 септември 2001 г. политическите му изяви са основно в международен план, най-вече свързани с т.нар. „Война срещу тероризма“. Безрезервната му подкрепа за президента на САЩ Джордж Буш е причина за редица обидни или подигравателни прякори - „Пуделът на Буш“[1][мъртъв линк], „губернаторът на 51-вия щат“, „външният министър на САЩ“, „Tony Bliar“ (от англ. liar, лъжец).

На 10 май 2007 той обявява в своя избирателен район в Седжфийлд намерението си да напусне лидерския пост в Лейбъристката партия, и че последния му ден като министър-председател ще бъде 27 юни 2007.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Маргарет Бекет Лидер на Лейбъристката партия (21 юли 1994 – 24 юни 2007) Гордън Браун