Ендрю Бонар Лоу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ендрю Бонар Лоу
британски политик
Ендрю Бонар Лоу 
Роден: 16 септември 1858 г.
Починал: 30 октомври 1923 г. (65 г.)

Ендрю Бонар Лоу (на английски: Andrew Bonar Law 16 септември 1858 – 30 октомври 1923) е британски политик. Той е министър-председател на Обединеното кралство от партията на консерваторите. Единственият премиер на Великобритания, роден извън нейните граници.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ендрю Бонар Лоу е роден в Канада в семейството на презвитериански свещеник. В ранна възраст майка му умира и той е изпратен в Хелънсбърг (Шотландия), където расте и се възпитава в семейството на леля си по майчина линия. Учи в Глазгоу и показва способности към чужди езици, както и отлична памет. На 16 години става чиновник в търговската банка на неговите чичовци. След като те продават банката, той дълго време работи в металургично предприятие като съдружник и управляващ директор. На тридесетгодишна възраст вече е успял бизнесмен и може да обърне внимание и на други неща. Посещава лекции в университета в Глазгоу и започва да се интересува провеждане на дебати и от парламентарна кариера. През 1897 става член на Консервативната партия и през 1900 г. се кандидатира и е избран за член на Парламента. В речите си в Парламента се отличава с това, че говори просто за сложни неща като митата (помага опитът му на бизнесмен) и че добрата му памет му помага да цитира дословно предишни изказвания на опонентите.

През 1911 става лидер на Консервативната партия и е начело на партията до 1915 г. През 1915 – 16, докато Дейвид Лойд Джордж е премиер, става министър на колониите, макар че този пост не е с голямо значение по време на Първата световна война. През 1916 г. пред Бонар Лоу се открива шанс да стане премиер, но той предпочита да заема министерски постове в кабинета на Дейвид Лойд Джордж, като между 1916 и 1919 е канцлер на хазната (финансов министър). На 23 октомври 1922 г. става министър-председател, но поради тежка болест – рак на гърлото – напуска поста на 22 май 1923 г. Умира същата година на 30 октомври, на шестдесет и пет години. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((ru)) Норман Роуз, Черчилль. Бурная жизнь. 2004 с. 217, isbn = 5-17-014478-4
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Дейвид Лойд Джордж министър-председател на Обединеното кралство (23 октомври 1922 – 22 май 1923) Стенли Болдуин
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бонар Лоу, Эндрю“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.