Невил Чембърлейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Чембърлейн.

Артър Невил Чембърлейн
британски политик
Артър Невил Чембърлейн 
Роден: 18 март 1869 г.
Починал: 9 ноември 1940 г. (71 г.)

Артър Невил Чембърлейн (англ.: Arthur Neville Chamberlain) е британски политик от Консервативната партия и държавник. Роден край Бирмингам на 18 март 1869 г.

Невил Чембърлейн е син на Джоузеф Чембърлейн и брат на Остин Чембърлейн. През периода 1937-1940 г. е министър-председател на Обединеното кралство.

Чембърлейн е привърженик на политиката на омиротворяване на агресора - Хитлеристка Германия, на което е противник неговият опонент и следващ премиер - Уинстън Чърчил. През 1938 г. Чембърлейн подписва Мюнхенското споразумение с Хитлер, Мусолини и премиера на Франция Едуар Даладие. При завръщането си в Лондон Чембърлейн показва пред посрещачите подписаното споразумение с думите: "Аз ви донесох мир".

Още на следващата година става ясно, че тази политическа позиция на Невил Чембърлейн не носи мир в Европа. Възползвайки се от дипломатическия комфорт, Хитлер започва ревизия на Версайската система от договори. В края на 1939 г. Чембърлейн се разболява тежко и на 10 май 1940 г. той предава поста премиер на Уинстън Чърчил — привърженик на безкомпромисната борба с диктаторите Хитлер и Мусолини.

На 9 ноември 1940 г. Невил Чембърлейн умира в Хампшър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]