Президентски избори в Бразилия от 1891 г.

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алегория, представяща президентските избори от 1891 г.

Изборите за президент на Бразилия от 1891 г. са първите президентски избори в Бразилия, проведени след отмяната на монархията, и първите непреки избори за държавен глава и ръководител на правителството, които се провеждат в Конституционния конгрес на 25 февруари 1891 г. – ден, след като същият приема първата републиканска конституция на страната.

В деня на изборите членовете на Конгреса гласуват за президент на Републиката и за вицепрезидент на Републиката, като за двете длъжности се провеждат два отделни вота. В резултат на гласуването за първи президент на Бразилия е избран Деодоро да Фонсека, а за първи вицепрезидент - Флориано Пейшото.

Прокламация на Републиката[редактиране | редактиране на кода]

Обявяването на Републиката, станало чрез военен преврат на 15 март 1889 г., сваля от власт император Педро II и слага край на монархията в Бразилия. В същия ден е сформирано временно правителство, оглавено от маршал Деодоро да Фонсека, който е водач на преврата срещу императора. Свиканият от Деодоро да Фонсека Конституционен конгрес приема на 24 февруари 1891 г. Конституция, която определя държавният глава да бъде избиран чрез преки избори. В преходните разпоредби на документа обаче се посочва, че първият президентски мандат трябва да бъде зает от гражданин, който е избран от Конституционния конгрес.

Кандидатури[редактиране | редактиране на кода]

Кандидатите за първи президент и вицепрезидент на Републиката се явяват поотделно и се избират от Конгреса поотделно[1][2], като всеки кандидат-президент може да се кандидатира и за вицепрезидент. На първите президентски избори пред Конгреса са представени следните канндидатури за президент:

Вот и резултати[редактиране | редактиране на кода]

Конгресът провежда първите избори за президент и вицепрезидент на 25 февруари 1891 г. Изборите протичат в напрегната обстановка на т.нар. Енсиляменто – икономическата политика на временното правителство на Да Фонсека, която води до икономическа криза в страната – и при пряка намеса на военните, които оказват натиск върху много сенатори-опозиционери на временното правителство, да гласуват за маршал Деодоро да Фонсека. В реултат кандидатурата на Деодоро да Фонсека печели с рехаво, но достатъчно мнозинство от гласовете на сенаторите, които обаче избират за първи вицепрезидент представителя на опозицията – Флориано Пейшото. По този начин се сформира правителство, оглавявано от представител на статуквото (Деодоро да Фонсека) и от представител на голямата опозиция (Флориано Пейшото), което залага основите на правителствената криза, довела до оставката на Деодоро да Фонсека осем месеца по-късно[1][2].

Избори за президент на Бразилия от 1891
Кандидат Получени гласове Процент
Мануел Деодоро да Фонсека 129 55,13%
Пруденте Жозе де Морайс и Баррос 97 41,45%
Флориано Виейра Пейшото 3 1,28%
Жоакин Салданя Мариньо 2 0,85%
Не подкрепям никого 2 0,85%
Жозе Игино Дуарте Перейра 1 0,42%
Общ брой на присъстващите конгресмени 234
Общ брой на отсъстващите конгресмени 34
Избори за вицепрезидент на Бразилия от 1891
Кандидат Получени гласове Процент
Флориано Виейра Пейшото 153 65,38%
Едуардо Ванденколк 57 24,36%
Пруденте Жозе де Морайс и Баррос 12 5,13%
Коронел Пирагибе 5 2,14%
Жозе де Алмейда Баррето 4 1,71%
Не подкрепям никого 2 0,85%
Кустодио де Мело 1 0,42%
Общ брой на присъстващите конгресмени 234
Общ брой на отсъстващите конгресмени 34
Източник:[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Eleição para presidente em 1891. Brasil - A primeira eleição para presidente da República do Brasil. Duplipensar.net. Acessado em 12/10/2011.
  2. а б Primeira eleição presidencial no Brasil foi indireta. Deodoro da Fonseca foi o primeiro Presidente da República do Brasil, escolhido pelo Congresso, em 1889. No próximo dia 3 de outubro o país vai escolher o seu trigésimo presidente, eleito por voto direto. 30/09/2010. Empresa Brasil de Comunicação. Radioagência nacional. Acessado em 12/10/2011.
  3. Eleições Presidenciais - 25 de fevereiro de 1891 (Quarta-feira)[неработеща препратка]. "Pós 1945". Acessado em 14/10/2011
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eleição presidencial no Brasil em 1891“ в Уикипедия на португалски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.