Президентски избори в Бразилия от 1891 г.

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алегория, представяща президентските избори от 1891 г.

Изборите за президент на Бразилия от 1891 г. са първите президентски избори в Бразилия, проведени след отмяната на монархията, и първите непреки избори за държавен глава и ръководител на правителството, които се провеждат в Конституционния конгрес на 25 февруари 1891 г. – ден, след като същият приема първата републиканска конституция на страната.

В деня на изборите членовете на Конгреса гласуват за президент на Републиката и за вицепрезидент на Републиката, като за двете длъжности се провеждат два отделни вота. В резултат на гласуването за първи президент на Бразилия е избран Деодоро да Фонсека, а за първи вицепрезидент – Флориано Пейшото.

Прокламация на Републиката[редактиране | редактиране на кода]

Обявяването на Републиката, станало чрез военен преврат на 15 март 1889 г., сваля от власт император Педро II и слага край на монархията в Бразилия. В същия ден е сформирано временно правителство, оглавено от маршал Деодоро да Фонсека, който е водач на преврата срещу императора. Свиканият от Деодоро да Фонсека Конституционен конгрес приема на 24 февруари 1891 г. Конституция, която определя държавният глава да бъде избиран чрез преки избори. В преходните разпоредби на документа обаче се посочва, че първият президентски мандат трябва да бъде зает от гражданин, който е избран от Конституционния конгрес.

Кандидатури[редактиране | редактиране на кода]

Кандидатите за първи президент и вицепрезидент на Републиката се явяват поотделно и се избират от Конгреса поотделно[1][2], като всеки кандидат-президент може да се кандидатира и за вицепрезидент. На първите президентски избори пред Конгреса са представени следните канндидатури за президент:

Вот и резултати[редактиране | редактиране на кода]

Конгресът провежда първите избори за президент и вицепрезидент на 25 февруари 1891 г. Изборите протичат в напрегната обстановка на т.нар. Енсиляменто – икономическата политика на временното правителство на Да Фонсека, която води до икономическа криза в страната – и при пряка намеса на военните, които оказват натиск върху много сенатори-опозиционери на временното правителство, да гласуват за маршал Деодоро да Фонсека. В реултат кандидатурата на Деодоро да Фонсека печели с рехаво, но достатъчно мнозинство от гласовете на сенаторите, които обаче избират за първи вицепрезидент представителя на опозицията – Флориано Пейшото. По този начин се сформира правителство, оглавявано от представител на статуквото (Деодоро да Фонсека) и от представител на голямата опозиция (Флориано Пейшото), което залага основите на правителствената криза, довела до оставката на Деодоро да Фонсека осем месеца по-късно[1][2].

Избори за президент на Бразилия от 1891
Кандидат Получени гласове Процент
Мануел Деодоро да Фонсека 129 55,13%
Пруденте Жозе де Морайс и Баррос 97 41,45%
Флориано Виейра Пейшото 3 1,28%
Жоакин Салданя Мариньо 2 0,85%
Не подкрепям никого 2 0,85%
Жозе Игино Дуарте Перейра 1 0,42%
Общ брой на присъстващите конгресмени 234
Общ брой на отсъстващите конгресмени 34
Избори за вицепрезидент на Бразилия от 1891
Кандидат Получени гласове Процент
Флориано Виейра Пейшото 153 65,38%
Едуардо Ванденколк 57 24,36%
Пруденте Жозе де Морайс и Баррос 12 5,13%
Коронел Пирагибе 5 2,14%
Жозе де Алмейда Баррето 4 1,71%
Не подкрепям никого 2 0,85%
Кустодио де Мело 1 0,42%
Общ брой на присъстващите конгресмени 234
Общ брой на отсъстващите конгресмени 34
Източник:[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Eleição para presidente em 1891. Brasil – A primeira eleição para presidente da República do Brasil. Duplipensar.net. Acessado em 12/10/2011.
  2. а б Primeira eleição presidencial no Brasil foi indireta. Deodoro da Fonseca foi o primeiro Presidente da República do Brasil, escolhido pelo Congresso, em 1889. No próximo dia 3 de outubro o país vai escolher o seu trigésimo presidente, eleito por voto direto. 30/09/2010. Empresa Brasil de Comunicação. Radioagência nacional. Acessado em 12/10/2011.
  3. Eleições Presidenciais – 25 de fevereiro de 1891 (Quarta-feira)[неработеща препратка]. „Pós 1945“. Acessado em 14/10/2011
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eleição presidencial no Brasil em 1891 в Уикипедия на португалски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​