Флориано Пейшото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Флориану Виейра Пейшоту
Floriano Vieira Peixoto
Флориану Виейра Пейшоту Floriano Vieira Peixoto
Мандат
23 ноември 1891 – 15 ноември 1894
Вицепрезидент няма
Предшестван от Деодору да Фонсека
Последван от Пруденти ди Морайс

Роден
3 април 1839 г.(1839-04-03)
Починал
25 юли 1895 г. (на 56 г.)
Партия: няма (военен)

Флориану Виейра Пейшоту (португ. произношение: [floɾiˈɐnu viˈejɾɐ pejˈʃotu]; 3 април 1839 – 25 юли 1895) е бразилски военен и политически деец - първи вицепрезидент и втори президент на Бразилия в периода 23 ноември 1891 – 15 ноември 1894. Поради твърдото си управление той е познат като Обединител на републиката[1] и Железния маршал.[2]

Семейство и военно-политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Флориану Пейшоту, 1881 г.

Роден е на 3 април 1839 г. в Ипиока, предградие на гр. Масейо, щата Алагоас, в бедно семейство и бива отгледан от своя кръстник и чичо, полк. Жузе Пейшоту. Като малък учи в основното училище в Масейо, а на 16 отива в Рио де Жанейро, записвайки се в колежа Сао Педру де Алкантара, където учи физически науки и математика.

Вече 22 годишен, през 1861 г. Флориану постъпва във Военното училище, а след като две години по-късно отбива военната си служба, той е произведен в чин старши лейтенант.

До Парагвайската война, когато достига до чин подполковник, Флориану заема по-ниски позиции в армията. Навлиза в политиката като президент на провинция Мато Гросо, бидейки няколко години адютант-генерал на армията.

Избира кариерата на професионален войник и участва във войната срещу Парагвай от 1864-1870 г. Към момента на избирането му за вицепрезидент — заместник на президента Фонсека, Флориану Пейшоту вече е маршал от бразилската армия.

В деня на обявяването на републиката на 15 ноември 1889 г., бидейки отговорен за сигурността на виконта на Оуру Прету и ръководител на правителството – Афонсу Фигейреду, Флориану отказва да атакува бунтовниците, оправдавайки своето неподчинение с думите:

Да, но там (в Парагвай) бяхме пред враговете си, а тук всички ние сме бразилци!

— Флориану Пейшоту[3]

След това, придържайки се към републиканското движение, Флориану Пейшоту разпорежда арестуването на Афонсу Фигейреду.

Президентство[редактиране | редактиране на кода]

На 23 ноември 1893 Флориану Пейшоту става втори президент на Първата бразилска република, след като предшественикът му – Фонсека подава оставка. Заемането на президентската длъжност от Пейшоту се смята за противоконституционен акт, тъй като чл. 42 на тогавашната бразилска конституция постановява, че вицепрезидентът може да замести президента на републиката само ако последният оваканти поста след изтичането на половината от срока на президентските правомощия.

По време на изпълнението на своите правомощия Пейшоту потушава въстанието на морските офицери от 1893-1894 и революцията на федералистите във щатите Рио Гранде до Сул и Санта Катарина. Управлението му е характеризирано със силна централизация и национализъм.

Флориану Пейшоту напуска поста си на 15 ноември 1894 г. Въпреки своята непопулярност, неговото управление дава ценен принос за засилването на централната власт, поради което често той е наричан Обединител на републиката[1] и Железния маршал.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б http://www.almanaquedacomunicacao.com.br/artigos/1209.html Bruna Vieira Guimarães: O consolidador da República no Brasil
  2. а б http://www1.folha.uol.com.br/folha/especial/2002/eleicoes/historia-1891.shtml A República de Ferro
  3. OURO PRETO, Visconde de, Advento da ditadura militar no Brasil, Imprimiere F. Pichon, Paris, 1891

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]