Поклонението на пастирите (Сантафеде)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Поклонението на пастирите
ХудожникФабрицио Сантафеде
Година1612-1614 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери372 × 239 cm
ИзложенаНационален музей „Каподимонте“, Неапол, Италия

„Преклонението на овчарите“ (на италиански: Adorazione dei pastori) е картина на италианския художник Фабрицио Сантафеде от 1612 - 1614 г. Картината (372 х 239 см) е изложена в Зала 77 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината, позната още като Рождество Христово, е нарисувана от Фабрицио Сантафеде в годините на неговата художествена зрялост – между 1612 и 1614 г. Художникът рисува творбата специално за параклиса на Мария Орсини в църквата „Христос и Мария“ в Неапол. Години по-късно картината е преместена в Музей „Каподимонте“ в града.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тази картина напълно отговаря на религиозните порядки от периода, характерни с поставеното от Трентски събор решение за Контрареформация. Придържайки се към католическата доктрина в изкуството, през този период се заражда художественият стил Барок.

Ясно се вижда, че Фабрицио Сантафеде е повлиян от стила на Караваджо и на сем. Басано. Независимо че са използвани тъмни тонове, действието, изобразено на картината, се извършва през деня. В центъра ѝ е представено раждането на Христос, заобиколен от Дева Мария и Йосиф, обградени от прекланящите се овчари, вола и магарето. Обстановката е типична за руините на храм, а името на художника е написано върху колоната. На фона е изобразен хълмист пейзаж и други овчари, а на върха – серия от ангели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Adorazione dei pastori (Santafede) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​