Преместването на Христос (Джордано)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Преместването на Христос (Джордано)
ХудожникЛука Джордано
Година1671 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери310 × 210 cm
ИзложенаПио Монте дела Мизерикордия, Неапол, Италия

Преместването на Христос е картина рисувана през 1671 г. от неаполитанския художник Лука Джордано. Платното с размери (310 × 210 см) е съхранено в църквата на комплекса Пио Монте дела Мизерикордия, Неапол.

Пиетро Джаноне определя платното като най-доброто произведение на Джордано.

История и описание[редактиране | редактиране на кода]

Платното е запазено и до днес в същия институт, за който е рисувано, Пио Монте дела Мизерикордия и е едно от седемте картини, запазени в седемте малки олтара, заобикалящи главния олтар с картината Седемте милосърдни дела на Микеланджело да Караваджо в църквата на комплекса Пио Монте. Картината на Джордано замества друга „Погребението на Христос“ (1608) от Джовани Балионе, която днес е изложена в картинната галерия, на първия етаж на комплекса.

Картината представа преместването на Христос от кръста и погребението му. В художественото изпълнение се забелязва влиянието, което Хосе де Рибера оказва във формирането на художника Лука Джордано. Златната цветова гама губеща се в контурите и ефектните сенки и нюанси, правят картината шедьовър на изкусния неаполитански художник.

Документите съхранени в Пио Монте дела Мизерикордия, свидетелстват, че за изпълнението на платното са платени 200 дуката.

Датата и подписът на художника се виждат в долния край на картината (Jordanus F. 1671).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Deposizione di Cristo (Luca Giordano) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​