Приток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Притокът е воден поток (ручей или река), който не се влива в море, океан или езеро, а в друга голяма река. По този начин притокът увеличава дебита на реката, в която се влива.

Когато притоците на една река се изброяват в орографска последователност, то те се подреждат от най-високата (най-близо до извора на реката) до най-ниската (най-близо до устието) точка на вливане.

Притоците са леви или десни. Това се определя от гледна точка на посоката, в която тече реката, в която притока се влива. Например р. Искър е десен приток на р. Дунав, а Доспат е ляв приток на Места. Обратното на притока се нарича ръкав. Реката и притоците ѝ отводняват речен басейн.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tributary“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.