Фулбрайт (програма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Програма „Фулбрайт“)
Джеймс Уилям Фулбрайт

„Фулбрайт“ (на английски: Fulbright Program), включваща и Програмата „Фулбрайт-Хейс“, е програма за висококонкурентни, основани на постиженията стипендии за международен обмен на студенти, учени, преподаватели, професионалисти и хора на изкуството, основана през 1946 година от американския сенатор Джеймс Уилям Фулбрайт. По програма „Фулбрайт“ американци могат да пътуват в чужбина и граждани на други държави могат да бъдат приети в САЩ, за да учат, провеждат изследвания или упражняват талантите си.

Програма „Фулбрайт“ е една от най-престижните програми за обмен в света.[1] Петдесет и трима стипендианти на програмата са печелили Нобелови награди,[2] а седемдесет и осем са били удостоявани с наградата „Пулицър“.[3]

Програмата е учредена за повишаване взаимното разбирателство между хората от САЩ и други страни чрез обмен на хора, знания и умения.

По програмата ежегодно се предвиждат осем хиляди стипендии с цел следване в учебно заведение, училищна и университетска преподавателска дейност, високи научни изследвания. От началото на програмата до 2013 година, в нея са участвали повече от 325 400 души, от които 122 800 американци и 202 600 граждани на други държави.

Програма „Фулбайт“ се управлява от Института за международно обучение и оперира в повече от 155 страни по света.[4] В 50 държави двустранна Фулбрайтова комисия администрира и наблюдава изпълнението на програмата. В страните без такива комисии, но с действаща програма, тя се администрира от отдела за връзки с обществеността на съответното посолство на САЩ.

Бюрото по образователните и културни дейности (Bureau of Educational and Cultural Affairs) към Държавния департамент спонсорира Програма „Фулбрайт“ от годишни вноски от американския Конгрес. Допълнителни преки и непреки постъпления идват от правителствата на държавите-партньори в програмата, както и от фондации, корпорации и приемните институции както във, така и извън Щатите.[1]

През 1993 година е учредена и Фулбрайтова награда за международно разбирателство, която се присъжда от Асоциация „Фулбрайт“ на личности с изключителен принос за сближаването и по-доброто разбирателство между народите, културите и държавите.

През 2014 година програмата „Фулбрайт“ получава Наградата на принцесата на Астурия в областта на международно сътрудничество.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Fulbright Program Fact Sheet // U.S. Department of State.
  2. 53 Fulbright Alumni Awarded the Nobel Prize // U.S. Department of State. Архивиран от оригинала на 2014-04-08. Посетен на 2015-10-24.
  3. Notable Alumni // U.S. Department of State.
  4. IIE Programs // Institute of International Education. Архивиран от оригинала на 2014-07-28. Посетен на 28 юли 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fulbright Program в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​