Протосинайска писменост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Надпис, използващ протосинайска писменост

Протосинайската писменост е писмена система известна от ограничен брой източници в от средната бронзова епоха в Синай и Египет. Фрагментарните източници не дават голяма информация за характера на писмеността, но се предполага, че това може да е абджад, предшестващ финикийската писменост.

Протосинайската писменост е известна от два основни източника – надписи, открити през зимата на 1904 – 1905 година в Синай от Хилда и Флиндърс Петри и датирани в периода между 1700 – 1400 г. пр.н.е., и друга група надписи, открити през 1999 година от Джон и Дебора Дарнел в Среден Египет и датирани към XVIII век пр.н.е. В Синай има мини, експлоатирини по времето на Древен Египет, в които работят много „азиатци“, говорещи ханаански езици. Предполага се, че писмеността възниква при управлението на фараона Аменемхет III.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Goldwasser, Orly. How the Alphabet Was Born from Hieroglyphs // Biblical Archaeology Review 36 (1). Washington, DC, Biblical Archaeology Society, Mar/Apr 2010. Архивиран от оригинала на 2012-06-06. Посетен на 6 ноември 2011. (на английски)