Аменемхет III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аменемхет III
Amenemhat III Altemps Inv8607.jpg
Роден
Починал
Погребан Фаюм, Египет
Семейство
Род Дванадесета династия на Древен Египет
Баща Сенусрет III
Деца Нефрусобек
Аменемхет IV
Аменемхет III в Общомедия
Статуя на Аменемхет III

Аменемхет III (Nimaatre Amenemhat) е фараон от Дванадесета династия на Древен Египет, син и наследник на Сенусрет III. Управлява през 1860 – 1814 г. пр.н.е. Неговото царуване се счита за златен век в историята на Средното царство на Египет.

В първите 20 години управлява съвместно с баща си Сенусрет III. Заедно с баща си, той е един от малкото фараони, които приживе са били почитани като божества. Аменемхет III ограничил властта и привилегиите на наместниците (номарси) дори повече от своя баща. Провежда интензивно строителство и основава колонии в Синай, където се добива мед и тюркоази. Във Фаюмския оазис бил построен нов град – Крокодилополис. Също във Фаюм е построено огромно каменно здание – лабиринт с 1500 подземни и също толкова надземни помещения. Вероятно е служело като задгробен храм на фараона.

В края на царуването му серия от наводнения, заедно с неговата огромна строителна дейност, разклащат икономиката на Египет. Той също така позволява на хиксоси да се заселят като негови поданици в Делтата, но това щяло да доведе до дестабилизиране и падане на египетската власт в следващите поколения. След около 45-годишно управление Аменемхет III е наследен от сина си Аменемхет IV.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Сенусрет III владетел на Египет (1860 г. пр.н.е. – 1814 г. пр.н.е.) Аменемхет IV