Направо към съдържанието

Пръстен за крак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пръстени за крак
Индийска церемония по посрещането на младоженката в новия ѝ дом

Пръстенът за крак е вид пръстен, който се носи на пръстите на краката. Може да се направи от метал или друг материал. Най-често се носи на втория пръст на крака, тъй като той е пропорционално най-дългият и следователно е най-лесно да се сложи и закрепи на него. В западните държави той е относително нов моден аксесоар и обикновено не носи символично значение. Най-често пръстенът за крак се носи със сандали, джапанки или на бос крак.

Пръстените за крака, също както тези за ръце, могат да бъдат в различни форми – от прости халки до сложно изобразени цветя с вградени бижута. Много от пръстените за крака са отворени в долната част, така че да се напаснат лесно на пръста.

История[редактиране | редактиране на кода]

Носенето на пръстени за крака се практикува в Индия още от древността. Пръстен за крак се споменава в Рамаяна от 4 век пр.н.е. В индийската култура, жените носят пръстен на крака, за да покажат, че са омъжени – съпругът слага пръстени на втория пръст на двата крака на жена си по време на сватбената церемония.[1]

Пръстените за крака в Индия обикновено се правят от сребро и се носят на втория пръст на двата крака (за разлика от западните култури, където често се носят поединично или на различни пръсти).

В тамилската култура пръстени за крака се носят и от мъже с цел да покажат, че са женени.[2]

Пръстенът за крак се разпространява на запад от Индия към края на 20 век. В Европа и Северна Америка този пръстен не е натоварен със символизъм, а е просто моден аксесоар.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Toe Rings – A Brief Guide // The Kewl Shop, 14 May 2019. Архивиран от оригинала на 2019-12-21. Посетен на 2019-12-21.
  2. Metti – Hindu Toe Ring // July 4, 2013. Посетен на December 21, 2015.