Тамили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тамили
Tamil girls group.jpg
Общ брой около 77 000 000
Значителен брой в

Флаг на Индия Индия: 60 793 814 (2001)
Флаг на Шри Ланка Шри Ланка: 3 092 676 (2001)
Флаг на Малайзия Малайзия: 2 100 000 (2007)
Флаг на Канада Канада: 200 000 (2007)

Флаг на Сингапур Сингапур: 111 000 (1993)
Език тамилски
Сродни групи дравиди
Тамили в Общомедия

Тамилите са народ в южна Азия населяващи предимно Тамил Илам (Шри Ланка) и Тамил Наду (Индия). Говорят на тамилски език.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите тамилски държави датират още от 3 век пр.н.е. Династиите Чера, Чола, Пандя и Палави. Земеделието (ориз, памук, чай) и морската търговия са основните занаяти през древността. Съществуват данни, че тамилските търговци са търгували и с Древен Рим. Голямо количество римски монети са открити при разкопки в Карур и Арикамеду.

Разцвета на тамилите достига през 10-12 век при династията Чола, която основава общирна империя, заемаща цяла южна Индия, Шри Ланка и големи части от Тайланд, Мианмар, Камбоджа, Лаос и Индонезия.

От края на 18 век се установява британско управление над всички тамилски територии. Британците изпращат много тамили като наеми работници в отдалечени части на Британската империя като Южна Африка, Фиджи, Мавриций и Малака. И днес в тези страни има голямо тамилско малцинство.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Около 88% от тамилите са индуисти. Християните (преобладаващо католици) и мюсюлманите са съответно 5,5% и 6%. Мнозинството от тамилите говори на тамилски език, вторият по популярност роден език сред тях е урду.

Бойните тамилски изкуства са широко разпространени в южна Индия и тамилските емигрантски общности, като най-популярното сред тях е силамбам.

Известни тамили[редактиране | редактиране на кода]