Пън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за частта от дърво. За китайската певица вижте Пън Лиюен.

Пън на дърво, 37 години след като е било отсечено.

Пънът е малката останала част от ствола заедно с корените, след като дървото е било отсечено или повалено. Пъновете често разкриват концентричните кръгове във вътрешността на ствола, като по този начин може да се определи възрастта на дървото. Науката, занимаваща се с изучаване на тези пръстени се нарича дендрохронология.

Възстановяване[редактиране | редактиране на кода]

Пъновете понякога са способни да се възстановят и от тях да се развият нови дървета. Често, листопадно дърво, което е било отсечено, пуска издънки на различни места по ръба на пъна или от корените.[1] В зависимост от това дали дървото следва да се премахне или се очаква да се възстанови, това може да е както нежеланата, така и желана реакция. Филизите от пън могат да растат много бързо, макар че разрезът на ствола може да ги отслаби и в новообразуващото се дърво да се внедрят болести.

Премахване[редактиране | редактиране на кода]

Премахването на пънове може да е трудоемка задача. Те могат да се изровят, да се изсекат със специална машина или да се изгорят. Често, за премахване на пънове се използват химични продукти, когато премахването им не е спешна задача. Такива препарати най-често съдържат калиев нитрат (KNO3) и работят чрез рязко ускоряване на скоростта на разлагане на пъна. След 4 – 6 седмици пънът вече е достатъчно изгнил, за да се премахне лесно на парчета. Калиевият нитрат, също така, улеснява горенето.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. J. & Götmark, F. (2014) Differential survival and growth of stumps in 14 woody species after conservation thinning in mixed oak-rich temperate forests. European Journal of Forest Research, p. 1 – 11.