Пътека на апалачите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пътеката на Апалачите на картата на САЩ

Пътека на апалачите е маркирана туристическа пътека в САЩ между Спрингър Маунтин в Джорджия и планината Катадин в Мейн.[1] Дължината и е 3500 километра (2200 мили), но тя се променя с времето, защото някои части се модифицират или променят. Това е най-дългата поддържана турситическа пътека в света.[2][3] Повече от 2 милиона туристи всяка година преминават поне някоя част от нея.[4]

Идеята за пътеката възниква през 1921 година, като е завършена през 1937 след повече от десетилетие работа, въпреки че подобренията и промените продължават. Поддържа се от повече от 31 планински клуба и организации, сред които Служба на националните паркове на САЩ и Горска служба на Съединените щати.

По-голямата част от пътеката е в гори или диви земи, въпреки че някои части преминават през градове, пътища и ферми. Пътеката преминава през 14 щати: Джорджия, Северна Каролина, Западна Вирджиния, Мериленд, Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк, Кънектикът, Масачузетс, Върмонт, Ню Хемпшир и Мейн.

Обикновено голяма част от планинарите опитват да изминат цялата пътека в рамките на един сезон, като броят на опитващите да го направят нараства през последните години. Много книги, документални филми, уебсайтове и фен организации са посветени на преминаването по пътеката. Някои туристи преминават от единия до другия край, след което се обръщат и изминават пътеката по обратния път, известно като „йо-йо“.[5]

Пътеката на Апалачите е част от Тройната корона – отличие, което получават хората, направили трите най-дълги прехода в САЩ: Тихоокеанския хребетен път, Пътеката на Апалачите и Континенталния преход.

Най-високата точка по пътя е връх Клингманс Дом – 2025 метра.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gailey, Chris (2006). "Appalachian Trail FAQs" Архив на оригинала от май 5, 2008 в Wayback Machine. Outdoors.org (Посетен на 14 септември 2006)
  2. Appalachian Trail Conservancy. // Архивиран от оригинала на July 1, 2016. Посетен на July 2, 2016.
  3. The Great Trail. // Архивиран от оригинала на October 14, 2018. Посетен на September 27, 2018.
  4. Appalachian Trail Conservancy – 2000 Milers. // Архивиран от оригинала на July 30, 2016. Посетен на July 2, 2016.
  5. Ultralight Maine Hiker "Yo-Yos" the AT | Appalachian Mountain Club – Maine Chapter. // Архивиран от оригинала на June 19, 2018. Посетен на June 18, 2018.