Пътят на тигъра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Пътят на тигъра“ е поредица от осем книги-игри, чиито главен герой е нинджата Отмъстител. Автори на поредицата са Марк Смит и Джейми Томпсън, а по-късно към тях се присъединява Дейвид Уолтърс. Историята на поредицата се развива в магическия свят Орб, разработен като идея през 70-те години на миналия век от Марк Смит. Издателство „Еквус Арт“ издава на български език само четири от шестте книги от първоначалната поредица – от трета до шеста. През 2014 и 2015 г. се появяват и последните две книги, които съответно започват и завършват поредицата.

Поредица „Пътят на тигъра“[редактиране | редактиране на кода]

0. „Нинджа" (Ninja), автор Дейвид Уолтърс

1. „Отмъстител!“ (Avenger!), автори Марк Смит и ДжеймиТомпсън

2. „Убиец!“ (Assassin!), автори Марк Смит и ДжеймиТомпсън

3. „Узурпатор!“ (Usurper!), автори Марк Смит и ДжеймиТомпсън

4. „Властелин!“ (Overlord!), автори Марк Смит и ДжеймиТомпсън

5. „Завоевател!“ (Warbringer!), автори Марк Смит и ДжеймиТомпсън

6. „Пъкъл!“ (Inferno!), автори Марк Смит и ДжеймиТомпсън

7. "Изкупител!" (Redeemer!), автори Дейвид Уолтърс, Марк Смит и ДжеймиТомпсън

Светът на Орб[редактиране | редактиране на кода]

  • Магическият свят Орб е място, населено както от хора, така и от причудливи създания като орки, елфи, демони и чудовища. Над земните твари властват различни богове. Авторите на поредицата успяват да преплетат по оригинален начин елементи от различни митологии като Скандинавската, източните вярвания, заедно с измислени от тях образи.
  • Главният герой е сирак, доведен от вярна прислужница на мистичния Остров на безметежните сънища, намиращ се в Безбрежно море. Островът е обитаван от монаси на бог Куон – Върховен майстор на невъоръжения бой. Монасите на Куон обучават героя в уменията на Пътя на тигъра. Героят се превръща в смъртоносен нинджа, но ползва уменията си единствено, за да освободи света от злите сили.
  • Ирсмункаст-край-Процепа е град в Човешките предели, чийто трон принадлежи по право на нинджата Отмъстител. В книга трета героят прогонва жестокия Узурпатор, заел трона на Ирсмункаст, и става Властелин на града.
  • Един от големите врагове на героя е Хонорик, предводител на Легиона на меча на обречеността от град Обреченост. Той майстор на меча, а вълшебният му меч Сорцерак всява ужас сред противниците му. Героят се изправя неколкократно срещу Хонорик. Първите два пъти, Хонорик се измъква на косъм от смъртта (в книги първа и трета), но в книга пета пред героя се открива възможност да убие заклетия си враг след кръвопролитна война, която Хонорик започва срещу нинджата Отмъстител и управлявания от него град Ирсмункаст.
  • Процепът или Недрата на Орб е гигантска пукнатина в близост до град Ирсмункаст, от която извира цялото зло на Орб. В края на книга четвърта и началото на книга пета героят трябва да се справи с нападение от силите на Процепа. Орки, черни елфи и гигантски тролове, предвождани от Шадизар, са проникнали в Ирсмункаст, докато нинджата е бил на далечна мисия, целяща възвръщането на мистичните предмети Скиптъра и Сферата.
  • В книга шеста героят е принуден да предприеме рискована мисия до дълбините на Процепа, тъй като двама от неговите приятели – Глайвас и Дорей льо Жун, са попаднали в плен на Черната вдовица, гигантски паяк, повелител на обитателите на Процепа. Мисията завършва в паяжината на Черната вдовица, а съдбата на нинджата Отмъстител остава неизвестна, докато книга седма от поредицата най-накрая не излиза на бял свят през 2015 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]