Пътят на тигъра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Пътят на тигъра“ е поредица от шест книги-игри, чиито главен герой е нинджата Отмъстител. Автори на поредицата са Марк Смит и Джейми Томпсън. Историята на поредицата се развива в магическия свят Орб. Издателство "Еквус Арт" издава на български език само четири книги от поредицата - от трета до шеста.

Поредица „Пътят на тигъра“[редактиране | редактиране на кода]

1. „Отмъстител!“ (Avenger!)

2. „Убиец!“ (Assassin!)

3. „Узурпатор!“ (Usurper!)

4. „Властелин!“ (Overlord!)

5. „Завоевател!“ (Warbringer!)

6. „Пъкъл!“ (Inferno!)

Светът на Орб[редактиране | редактиране на кода]

  • Магическият свят Орб е място, населено както от хора, така и от причудливи създания като орки, елфи, демони и чудовища. Над земните твари властват различни богове. Авторите на поредицата успяват да преплетат по оригинален начин елементи от различни митологии като Скандинавската, източните вярвания, заедно със измислени от тях образи.
  • Главният герой е сирак, доведен от вярна прислужница на мистичния Остров на безметежните сънища, намиращ се в Безбрежно море. Островът е обитаван от монаси на бог Куон - Върховен майстор на невъоръжения бой. Монасите на Куон обучават героя в уменията на Пътя на тигъра. Героят се превръща в смъртоносен нинджа, но ползва уменията си единствено, за да освободи света от злите сили.
  • Ирсмункаст-край-Процепа е град в Човешките предели, чийто трон принадлежи по право на нинджата Отмъстител. В книга трета героят прогонва жестокия Узурпатор, заел трона на Ирсмункаст, и става Властелин на града.
  • Един от големите врагове на героя е Хонорик, предводител на Легиона на меча на обречеността от град Обреченост. Той майстор на меча, а вълшебният му меч Сорцерак всява ужас сред противниците му. Героят се изправя неколкократно срещу Хонорик. Първите два пъти, Хонорик се измъква на косъм от смъртта (в книги първа и трета), но в книга пета пред героя се открива възможност да убие заклетия си враг след кръвопролитна война, която Хонорик започва срещу нинджата Отмъстител и управлявания от него град Ирсмункаст.
  • Процепът или Недрата на Орб е гигантска пукнатина в близост до град Ирсмункаст, от която извира цялото зло на Орб. В края на книга четвърта и началото на книга пета героят трябва да се справи с нападение от силите на Процепа. Орки, черни елфи и гигантски тролове, предвождани от Шадизар, са проникнали в Ирсмункаст, докато нинджата е бил на далечна мисия, целяща възвръщането на мистичните предмети Скиптъра и Сферата.
  • В книга шеста героят е принуден да предприеме рискована мисия до дълбините на Процепа, тъй като двама от неговите приятели - Глайвас и Дорей льо Жун, са попаднали в плен на Черната вдовица, гигантски паяк, повелител на обитателите на Процепа. Мисията завършва в паяжината на Черната вдовица, а съдбата на нинджата Отмъстител остава неизвестна, тъй като книга седма от поредицата така и не излиза на бял свят.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]