Регионален исторически музей (Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от РИМ Смолян)
Вижте пояснителната страница за други значения на Регионален исторически музей.

Регионален исторически музей
(Смолян)
Сградата на музея
МестоположениеСмолян
България
Тематикаистория
етнография
тракология
Основан1935
Обект на БТС 83
Печатима
Работно време
Лятно работно времемай – септември
9.00 – 18.00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Зимно работно времеоктомври – април
09:00 - 12:00 / 13:00 - 17:00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
ДиректорВалентина Василева
Адресул. „Дичо Петров“ 5, Смолян
Телефон0301/6 27 27
0879 111 915
0879 111 913
Сайтmuseumsmolyan.eu
41.5761° с. ш. 24.7147° и. д.
Местонахождение в Смолян
Регионален исторически музей
(Смолян)
в Общомедия

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян е създаден през 1935 г. Той е най-старият и най-големият в Средните Родопи и е част от Стоте национални туристически обекта.

Родопски носии
Родопски килими

Има огромен фонд, който включва намерените исторически, археологически и културни артефакти от древността до днес в планината Родопи. Фондът наброява близо 150 000 музейни единици, към които и тези от спомагателен фонд и документи от научен и технически архив плюс библиотечен фонд. В музея има просторни фоайета за временни изложби. Сградата на музея е специално построена и има изключително красива гледка към града и родопските върхове Перелик, Карлък и Соколица.

В музейната експозиция на площ от 2000 m² са изложени предмети от археологията, историята, бита и културата на родопчани, оригинални произведения на изкуството с културно-историческо значение. Най-ранните предмети са преди средния палеолит (100 000 – 70 000 г. пр. Хр.). Музеят има и богат фотоархив от негативи, позитиви и дигитални изображения, както и ордени и медали, представящи наградната система на България – дарение от полк. Райчо Харбалиев. В музея може да се види с много детайли типичната древна традиция на българите – кукерството.

Постоянната експозиция „Културно-историческото наследство от древността до наши дни“ е представена в два раздела: археология, включваща „Праистория“, „Траки“ и „Средновековие“, и етнография с експозиции „Обреден реквизит“, „Традиционни родопски занаяти: ковачество, медникарство, тъкачество“, „Родопска архитектура и дюлгерство“ и „Традиции и съвременност“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]