Работа от вкъщи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рой Хартер работейки от своето домашно студио

Работа от вкъщи (на английски: working from home) или дистанционна работа (на английски: telecommuting) е възможност за работа от вкъщи, когато служителят е напът, в друг град и т.н., която се дава от някои фирми и организации. Това може да е временно, за един или няколко дни, или дори за няколко часа, или постоянно, като работещият постоянно работи от къщи или направо в друга страна, а не в офиса на компанията, към която е причислен. Това става възможно чрез съвременните средства за комуникация, корпоративни чат програми, организационна имейл поща, интернет телефония, дистанционнен вход за организационните системи, VPN и т.н.

Дистанционната работа дава възможност за работа както от къщи, така от парк, кафе и т.н.

Терминът се използва и за свободни професии като преводаческа, за музиканти и т.н.

Освен стандартната офис работа, която може да бъде пренесена вкъщи чрез средства за комуникаци, работа от вкъщи или дистанционна работа могат да значат и надомна работа за ръчни дейности като везане, шевна работа и подобни.

Работата вкъщи също има свои етични правила, като се започне с това да не се прекалява с YouTube видеота и игри [1], и се стигне до етичността на самата извършвана работа, например писането на "маркетингови" или "политически" мнения под формата на уж лични мнения се смята за силно неетично.

Въпреки, че работата от вкъщи може да има разсейващ ефект, в САЩ през последните 10 години броят на бизнесите даващи възможност за дистанционно работене на иначе офисна работа значително е нараснал [1], заради възможността служителите да работят при леки настинки, вместо да взимат болнични, или когато има необходимост да са вкъщи при децата си и при пътувания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б How to solve work-at-home ethical dilemmas, CNN, 3 февруари 2010