Рагнар Лодброк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рагнар Лодброк преди смъртта си

Рагнар Лодброк (Ragnarr Loðbrók) е легендарен скандинавски герой от времето на викингите, датски конунг, представител на династията Инглинги. Хората го смятали за син на Один. Имал многобройни синове, един от които бил Бьорн Железния, основател на клона на династията на Инглингите - Мунсьо. Предполага се, че историческият Рагнар е живял в първата половина на IX в. и по всяка вероятност е бил син на Сигурд Пръстена.

Прякорът „Лодброк“ (в превод „кожени гащи“) Рагнар спечелил след битка с дракон, в която бил облечен с панталон и риза, напоени с катран, за да се предпази от драконската отрова. Според друго предание кожените му панталони били ушити от съпругата му Лагерта и му служели за амулет. Има и трета версия, според която в детството си Рагнар попаднал случайно в дупката на змия и оцелял от ухапването й именно благодарение на кожения си панталон.

Рагнар Лодброк бил страховит воин, известен с походите си срещу Англия и Франция. Приписват му се завземането на Париж през 845 г. и нападението над Нортумбрия през 865 г.

Загинал в Англия. Бил пленен и затворен от крал Екбърт, после бил изпратен в кралството на крал Ела, където бил измъчван, а накрая убит от змии. Синовете му отмъстили за него като в 867 г. нападнали Англия и я разграбили заедно с Нортумбрия и Мерсия. Също така пленили и осъдили на смърт крал Ела, който издъхнал в жестоки мъчения.

Ивар Безкостния е водач и командир, който нахлува в Англия и превзема Йорк. Според приказката на Рагнар Лодброк , той е син на Рагнар Лодброк и Аслаг .