Разпределение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Разпределение в икономиката се отнася до пълната производителност, доход или благосъстояние, разпределено сред индивидите или сред факторите на производство като труда, земята и капитала .[1] В общата теория на националния доход и продуктовия баланс, всяка единица от производството отговаря на единица от дохода. Една от употребите на националния баланс е за класифициране на факторите на доходите [2] и измерването на техните съответни дялове като Национален доход. Но когато фокусът е върху дохода на индивидите и домакинствата, пригодяване към националните разчети или други източници на данни са често използвани. Тук интересът е основно върху частта на дохода, отиваща на върха (или дъното) - x процента от домакинства, следвани от y процента и така нататък, както и факторите, които могат да им повлияят (глобализация, данъчна политика, технология и т.н.).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пол Самюелсън и Уилям Нордхаус (2004). Икономика, 18-то издание, с речник на термините, "Дистрибуция".
  2. ((en)) Речник - "Фактор на дохода". // Бюро за икономически анализ, Министерство на търговията на САЩ, 2 октомври 2006. Посетен на 9 ноември 2010.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Distribution (economics)“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]