Рафал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рафал
Dassault Rafale B.jpg
Описание
Тип Многоцелеви изтребител
Производител Flag of France.svg Dassault Aviation
Произведени бройки 141/286 за Франция (2015), 3/24 за Египет (2015),0/24 за Катар (2015)
Единична цена

Рафал тип С - $94 милиона;

Рафал тип М - $108 Рафал тип B - $101
Първи полет 4 юли 1986 г.
Използван от
Франция, Египет, Катар
В експлоатация от 4 декември 2000 г.
Състояние в производство
Рафал в Общомедия
Рафал Б в момент на кацане

Рафал (на френски: Dassault Rafale) е френски двумоторен многоцелеви изтребител с делтовидна конфигурация на крилете, проектиран от Avions Marcel Dassauit - Breguet (AMD-BA) и произведен от Dassault Aviation.

Представен през 2000-а година и с име, означаващо шквал, самолетът е произведен едновременно във варианти за Френските военновъздушни сили и като палубен изтребител за Френският военноморски флот. Самолетът е предлаган и за износ към няколко страни, но все още няма сключена сделка за закупуването му от друга държава.

През 2015 за пръв път Рафал се продаде в чижбина, като Египет 24 поръчани, Индия 36 и Катар 24.На 20 Юли с доставени първите 3 Рафала на Египет.

История и разработване[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 70-те години на 20-и век, ВВС (Armée de l'Air) и ВМС (Aéronavale) на Франция имат изисквания за разработване на ново поколение изтребители за нуждите им, като изискванията им са достатъчно сходни, за да могат да бъдат обединени в общ проект. През 1983 г. Франция възлага на Dassault Aviation договор за два Avion de Combat eXpérimental (ACX) прототипа. В началото на 80-те, водещите европейски страни - Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания се договарят за съвместно разработване на нов изтребител. Поради неразбирателства около характеристиките на самолета и кой да заема водеща роля в проекта, през 1985 г. Франция се оттегля от съвместното начинание. Тя продължава да разработва "Рафал", докато останалите страни разработват проект, по-късно наречен Eurofighter Typhoon.


Модификации:[редактиране | редактиране на кода]

Към момента, "Рафал" се предлага в три модификации:

  • Рафал С (от Chasseur — ловец, т. е. изтребител) — едноместен изтребител за нуждите на ВВС;
  • Рафал B (от Biplace) — двуместен изтребител за нуждите на ВВС;
  • Рафал М (от Marine) — едноместен палубен изтребител за нуждите на ВМС;