Регилинда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Регилинда
Фреска на Регелинда в църквата Св. Петър и Павел на остров Уфенау
Фреска на Регелинда в църквата Св. Петър и Павел на остров Уфенау

Родена
Починала
Семейство
Баща Еберхард I
Съпруг Бурхард II
Херман I
Бурхард II (904)
Херман I
Деца Бурхард III
Берта от Швабия
Ида (Швабия)
Фреска на нейния син, Свети Адалрих, на отсрещната стена на църквата

Регилинда (на немски: Regelinda, Reginlind, Regilinde; * ок. 885/888; † 958) е чрез женитба херцогиня на Херцогство Швабия.

Тя е дъщеря на Еберхард I († сл. 889), граф в Цюрихгау, от род Еберхардинги и Гизела († сл. 911).

Регилинда се омъжва ок. 904 г. за Бурхард II († X 28 април 926) от алеманската фамилия Бурхардинги, херцог на Швабия от 917 г., син на херцог Бурхард I († 911) и на Луитгарда Саксонска‎ († 885).

Двамата основават женския манастира Св. Маргаретен във Валдкирх.

През 911 г. Бурхард I, бащата на нейния съпруг, се опитва да засили влиянието си и е екзекутиран на 23 ноември 911 г. Регелинда и нейният съпруг отиват в изгнание в Италия, вероятно при роднини. През 913/914 г. Регелинда и Бурхард се връщат обратно и той поема управлението и собствеността на баща му. Двамата имат пет деца:

На 28 април 926 г. пред Новара Бурхард II е нападнат и убит.

Същата 926 г. Регелинда се омъжва за новия херцог Херман I († 949) от династията на Конрадините. Двамата имат само една дъщеря:

След смъртта на втория ѝ съпруг Регелинда се оттегля и става игуменка на манастира Фраумюнстер. Тя подарява Мартинскапела, църква близо до Цюрих на острова Уфенау в Цюрихското езеро. Преди да умре тя се разболява и отива да живее на острова при сина си Адалрих и умира там през 958 г. Тя е погребана в Килианскапелата в манастира Райхенау.

Литература[редактиране | редактиране на кода]