Реджианито

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Реджианито
(Reggianito)
Reggianito.jpg
Информация
Страна на произход Флаг на Аржентина Аржентина
Мляко краве
Консистенция твърдо, на гранули
Време на зреене 5 – 6 месеца
Известно от края на ХІХ век

Реджианито (на испански: Reggianito) е твърдо сирене от краве мляко, което се прави в Аржентина. Започва да се произвежда в края на деветнадесети - началото на двадесети век, от италиански емигранти в Аржентина, които искат да произвеждат сирене от типа на родното Пармиджано Реджано (Parmigiano Reggiano).

Реджианито се произвежда под формата на пити със средно тегло от 6,8 кг, много по-малки от тези на Parmigiano-Reggiano. Сиренето зрее около 5 – 6 месеца: повече от всяко друго краве сирене, произвеждано в Южна Америка, но много по-малко от Пармиджано Реджано (което зрее 12 и повече месеца). Вкусът на Реджианито е малко по-солен от този на италианското сирене.

Най-често се използва настъргано (особено при тестени изделия) и за готвене.

В годините след Първата световна война, аржентинското сирене Реджианито е признато от италианските производители като сериозен конкурент при износа на италианското Пармиджано Реджано. Това е една от причините довели до създаването на консорциум за закрила на Пармиджано Реджано през 1934 г. В САЩ Реджианито често се продава и под името Пармезан.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]