Ресенски сарай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ресенски сарай
Ресенски сарај
Панорамен изглед към сградата
Панорамен изглед към сградата
Карта
Местоположение в Ресен
Видкъща
МестоположениеРесен, Северна Македония
Изгражданеначало на XX век
Етажи2
Статутпаметник на културата
Ресенски сарай в Общомедия

Ресенският сарай или Сарай на Ахмед Ниязи бей (на македонска литературна норма: Сарајот на Ахмет Нијази-бег) е дворец в неокласически стил, намиращ се в град Ресен, Северна Македония[1].

Построен е в началото на XX век от местния османски управник Ахмед Ниязи бей.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Архитектурният стил на сарая го прави уникален в рамките на държавата[2]. Сградата е симетрична, с по-висока средна част, висока 25 метра, и 2 крила. Общото пространство в сградата е 4800 m2. Фасадата е богато украсена с различни елементи, а стените са дебели между 40 и 85 cm. Покривът на сарая е направен от дърво, но при обновяване през 1982 г. е заменен с метални листове[3]. Последната реновация на сарая е от 2005 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сараят на стара картичка

Началото на строежа започва през 1905 г., когато Ахмед Ниязи бей поръчва сграда във френски неокласически стил. Сградата е построена през 1909 г., но е напълно завършена в началото на 1920-те години. От тогава се използва като административна сграда в Кралство Югославия, през световните войни там е местната управа на окупационните войски. След войните в СФР Югославия първоначално е седалище на градския съвет, през годините там са настанени Градската библиотека, Ресенският музей, Радио Ресен.[4]

Сградата на сарая е Дом на културата „Драги Тозия“, в който се провежда ежегодната Ресенска керамична колония и са разположени художествената галерия с произведения от колонията и постоянната изложба с творби на Кераца Висулчева, както и библиотека с над 30 000 тома[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Културно Наследство. // Resen Municipality, 2011. Посетен на 5 септември 2011. Архив на оригинала от 2012-03-02 в Wayback Machine.
  2. Сарајот на Ахмет Нијази-бег - Ресен. // Кои се седумте чуда во Македонија. Утрински Весник, 2011. Посетен на 5 септември 2011.
  3. ГРАДБА НА САРАЈОТ. // САРАЈ. ИИ, ЦДНН, 2006. Посетен на 5 септември 2011.
  4. Фотографот Цуле отиде по трагите на грофицата Рене. // ПРИКАЗНА ЗА САРАЈОТ И ЉУБОВТА НА ДУЉАНОВИ ОД РЕСЕН. Вечер. Посетен на 5 септември 2011.
  5. Зграда Сарај. // Дом на култура Драги Тозија - Ресен, 2009. Посетен на 5 септември 2011.