Риба, наречена Уанда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Риба наречена Уанда)
Риба, наречена Уанда
A Fish Called Wanda
РежисьориЧарлз Крайтън
ПродуцентиМайкъл Шамберг
СценаристиДжон Клийз,
Чарлз Крайтън
В ролитеДжон Клийз,
Джейми Лий Къртис,
Кевин Клайн,
Майкъл Палин
МузикаДжон Дю Пре
МонтажДжон Джимпсън
РазпространителMetro-Goldwyn-Mayer Pictures, Inc.
Премиера1988
(Ню Йорк)
Времетраене108 мин.
СтранаСАЩ – Великобритания
Езиканглийски
Бюджет$7,5 млн.
Приходи$62 493 712
Външни препратки
IMDb Allmovie
Риба, наречена Уанда в Общомедия

„Риба, наречена Уанда“ е американски кинофилм, комедия, създаден по сценарий на Джон Клийз и Чарлз Кричтън и режисиран от Чарлз Крайтън, носител на Академична награда „Оскар“.

„Риба, наречена Уанда“ е произведен от кинокомпанията Производство Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Inc., и е един от най-успешните в историята на киното, като за 20 години откакто е пуснат по екраните, и при бюджет малко над 7 млн. долара, приходите от филма възлизат на над 63,5 млн. долара (12 млн. паунда само във Великобритания).

Премиерата на филма е на 7 юли 1988 година, в град Ню Йорк, а на 13 юли е представен в Бевърли Хилс. От 15 юли е пуснат по всички кинотеатри в САЩ.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Джон Клийз по време на вечерта на наградите „Оскар“, 1989 година.
Джейми Лий Къртис

Действито на филма протича в Лондон. Екип от четирима престъпници, двама от които американци, осъществяват дръзка кражба на диаманти за 20 млн. паунда.

Трима от бандитите се смятат за любовници на четвъртия участник, и единствена жена в групата – Уанда Гершуиц. Един от групата – Кен Пайл, развъжда в дома си (който е местообитание на бандата), аквариумни рибки, като една от рибките е нарекъл в чест на Уанда.

Прагматичната Уанда, впрочем, която смята да присвои еднолично за себе си всички диаманти, предава на полицията главатаря на бандата – Джордж, и оплита в паяжината на своя чар другите участници в бандата.

Преди да бъде арестуван Джордж премества диамантите на сигурно, но незнайно за другите участници място. Уанда се опитва да открие къде са диамантите, посещавайки Джордж в затвора. Там тя е ужасена от казаното от Джорж, че смята да върне диамантите, в замяна на по-малка присъда. Разбирайки опасността да не докосне диамантите, Уанда започва флирт с британския адвокат на Джордж – Арчи Лич, съблазнявайки го с цел да ѝ каже къде са диамантите, ако Джордж реши да ги предаде.

В тази изключително приятна и динамична комедия, Уанда, притежаващ по рождение артистична натура, замайва главата на всички участници във филма, но само един от тях заминава с нея за Рио Де Жанейро, и диаманти за 20 милиона........

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]