Рим (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Монтирани рим-болтове.

Рим (на нидерландски: ring – букв. пръстен) е метален пръстен с кръгла, елипсовидна или друга форма, служещ за прокарване през него на въжета, вериги, разтяжки, блокове, тали, канифасблокове, съединителни скоби и други крепежни елементи.

Разновидности на класическия рим са рим-болта и рим-гайката.

Рим-гайки

Рим-болт – метален пръстен, здраво съединен с цилиндрично стебло, имащо на своя край резба за закрепване към различни конструкции, механизми, агрегати и т.н.

Нарезната част на стеблото се завърта капака на машината, корпуса на двигателя или фундаментите на съдовите конструкции.

Рим-гайка има конструкция, сходна с рим-болта, но вместо стебло с резба в основанието на рим-гайката има проходен отвор с резба за завъртането ѝ на болт.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской Словарь, М, Военное издательство МО СССР, 1959
  • Морской Энциклопедический Словарь, Л-д, „Судостроение“, 1991, ISBN 5-7355-0280-8
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Рым“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​