Рингудит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ringwoodite е полиморфeн минерал с голямо наличие на оливин (магнезиев силикат и желязо), който се образува при високи температури и налягания на земната мантия между 525 и 660 km дълбочина.

Ringwoodite е забележителен с това, че може да съдържа хидроксидни йони (кислородни и водородни атоми, свързани помежду си) в структурата си. В комбинация с доказателствата за неговата поява дълбоко в земната мантия, се предполага, че там се намира вода с обем до еквивалента на три световни океана в преходната зона земна кора-мантия на 410-660 км дълбочина.

Този минерал за първи път е идентифициран в метеорита Tenham през 1969 година и се откри, че присъства в големи количества в земната мантия.

Ringwoodite е кръстен на австралийският учен Тед Рингууд (1930-1993), който е изследвал полиморфните преходи и фази на оливина в общите минерали на мантията и пироксена при налягания, еквивалентни на дълбочини около 600 km.

Olivine, wadsleyite и ringwoodite са полиморфни минерали, намиращи се в горната част на мантията на земята на дълбочина по-голяма от около 660 км.Там също присъстват и други минерали, включително някои с перовскитна структура, които са стабилни. Свойствата на тези минерали определят много от свойствата на мантията.


Пояснение[редактиране | редактиране на кода]

Ringwoodite е полиморф на оливина, (Mg, Fe) 2SiO4, със структура "шпинел". Групата минерали "Spinel" кристализират в изометрична система с осмостенна формация. Оливинът е най-често срещан в горната мантия, над около 410 km.За полиморфните оливини wadsleyite и ringwoodite се смята, че преобладават в преходната зона на мантията,на около 410-660 km дълбочина.

За Ringwoodite се смята, че е най-често срещаният минерал в долната част на преходната зона на земната кора. Физическите и химическите свойства на този минерал частично определят свойствата на мантията на тези дълбочини. Степента на налягане за стабилност на ringwoodite е в интервала приблизително От 18 към 23 GPa.

Отделно от мантията,наличност на природен ringwoodite е установен в много метеорити, в които той възниква като фини поликристални формации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • english wikipedia,
  • сп."Science"
  • PC World България