Риск

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Рискът се отнася до отклонението от един или повече резултати на едно или повече бъдещи събития от тяхната очаквана стойност. Технически, стойността на тези резултати може да е позитивна или негативна. Положителния риск се разглежда като възможност, а при общата употреба на думата риск се фокусира само върху потенциалната вреда (загуба на позитивни резултати), която може да възникне от бъдещо събитие, което да произтече или от влизане в разноски ("риск от снижение Архив на оригинала от 2011-06-23 в Wayback Machine." - на английски: downside risk) или от неспособност да се придобие някаква печалба ("риск на изкачването Архив на оригинала от 2011-06-23 в Wayback Machine." – на английси: upside risk).

Произход на думата[редактиране | редактиране на кода]

Думата риск произлиза от среднофренската risque, която е от италианската risco (в съвременния италиански вече е rischio), свързана с глагола rischiare – „натъквам се, попадам на опасност“, „бивам застрашен“. Допуска се, че тези италиански думи имат латински произход и са свързани с латинската resicum – „това, което реже, разбива“ (забележи близостта с българската режа), която е от средновековно латинската resicu и resecō – „отрязвам“, „отвързвам“ в смисъл на „давам началото на нещо лошо“) или древногръцки произход: от ῥιζικόν. Има предположения и за семитски произход.

Рискът във финансите[редактиране | редактиране на кода]

Понятието риск има широка употреба във финансовите теория и практика. Различават се следните видове риск: кредитен, ликвиден, държавен (суверенен), пазарен (свързан с цените: риск на ценните книжа, лихвен, валутен, продуктов).

Има съществена разлика между видовете риск във финансите и финансовия риск. Финансовият риск е един от тези видове и той е свързан със степента на използване на заемни средства в капиталовата структура на едно предприятие, с други думи това е финансовият ливъридж или наричан още финансов лост.

Бизнес рискът описва дела на постоянните разходи в състава на общите разходи. Този риск се поема от акционерите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Risk в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​