Ричард Клайдерман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ричард Клайдерман
Richard Clayderman
френски пианист

Роден
Активен периодот 1976 г.
ПсевдонимRichard Clayderman

ПодписSignature of Richard Clayderman.svg
Уебсайтwww.clayderman.co.uk
Ричард Клайдерман в Общомедия

Филип Паже (на френски: Philippe Pagès), по-известен с псевдонима си Рѝчард Кла̀йдерман (на френски: Richard Clayderman, произнася се Ришар Кледерман), е френски пианист, роден на 28 декември 1953 г. в Париж, Франция. Издал е множество албуми, включващи разнообразна по вид музика, от мелодии на популярни песни до класически изпълнения на пиано. Най-честите творби, представяни от него, са композициите на Бетховен, Шопен и Моцарт. Повечето от неговите записи се фокусират главно върху популярната музика и оркестровите аранжименти на добре познати романтични песни в частност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Започва да се учи да свири на пиано на 6-годишна възраст, като неговият баща е учител по пиано и негов преподавател.

Приет е в музикалната консерватория в Париж на 12 години, а четири години по-късно печели своя първи приз. Предсказана му е многообещаваща кариера като класически пианист, но за всеобщо удивление той решава да се занимава със съвременна музика. В това време неговият баща заболява сериозно и той става неспособен да поддържа сина си материално. В тези условия Ричард намира работа като акомпаньор[1].

Животът му се променя драматично през 1976 година, след като записва първата си популярна песен – Балада за Аделина – композирана от френския музикален продуцент Пол дьо Сеневил. Мелодията става изключително успешна, тъй като е продадена в 22 милиона копия в 38 страни. Оттогава Клайдерман записва над 1000 мелодии, като се счита, че той е сред най-успешните инструментални звукозаписни творци в света, с продадени 70 милиона албума в световен мащаб. Във върха на кариерата си прави 200 концерта за 250 дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((ru)) Ричард Клайдерман, посетен на 05.10.2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]