Робер Енрико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Робер Енрико
Robert Enrico
френски режисьор, сценарист,
монтажист, продуцент
Роден
Джи́но Робе́р Енрико́
Починал
ПогребанМонпарнаско гробище, Париж, Франция

Националност Франция
Режисура
Активност1956—1999
Семейство
СъпругаЛюсиен Амон
Патрициа Нени
Деца3

Уебсайт
Робер Енрико в Общомедия

Робер Енрико (на италиански: Robert Enrico) е френски филмов режисьор, сценарист, монтажист, продуцент и общественик.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Робер Енрико е роден на 13 апреля 1931 година в Льовен, Франция, в семейство на италианци [2], емигрирали във Франция през 1920-те години. След това той и родителите му се преместват в Тулон, където баща му отваря магазин за мотоциклети и велосипеди. Самият той е известен шампион по мотоциклетни състезания и се надява синът му да последва стъпките му. Всъщност Робер Енрико ще участва няколко пъти в Тур дьо Франс, но без особен успех. След като завършва средното си образование в Марист колеж (Marist College) в Тулон с бакалавърска степен, той заминава за Париж, където завършва Лицея Волтер (Lycée Voltaire).

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Робърт Енрико има брак с актрисата Люсиен Амон (Lucienne Hamon). До смъртта си той е във втори брак с редакторката Патрициа Нени (Patricia Nény). Той има две дъщери, Жулиета и Камил, и син Джером - актьор, сценарист и режисьор. Жером Енрико започва в киното като актьор през 1971 г. с малка роля във филма на баща си „Малко повече, страстен ...“ (Un peu, beaucoup, passionnément...). Понастоящем е директор на „École supérieure d'études cinématographiques“ (ESEC) в Париж.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Страдащ от рак на белия дроб от 1998 г., режисьорът умира на 23 февруари 2001 г. в Париж на 69-годишна възраст, погребан е в гробището Монпарнас.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие
1967 Търсачи на приключения Les Aventuriers
1968 Наричайте ме О Ho!

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robert Enrico, IMDb.com.
  2. Robert Enrico, 69, Award-Winning Film Director // New York Times, February 25, 2001.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]