Обиколка на Франция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Обиколката на Франция (le Tour de France) е най-престижното колоездачно състезание в света. Провежда се на територията на Франция и съседните ѝ държави през месец юли. Състезанието се провежда около 3 седмици и всеки ден се преминава определен етап. Победител в обиколката става колоездачът завършил целия тур с най-добро време. Тур дьо Франс, Джиро (Обиколка на Италия) и Вуелта (Обиколка на Испания) са най-престижните колоездачни състезания записани в световния колоездачен съюз (UCI). През 2013 г. „Тур дьо Франс“ ще „навърши“ 100 години.

Състезанието се провежда на етапи, като след всеки етап всеки участник се класира според времето си и във временното и крайното класиране всичките му времена от етапите се събират и се получава общото време, с което се класира спрямо другите участници. Водачът в общото класиране (състезателят с най-бързо време) носи така наречената жълта фланелка, която показва, че е лидер. В състезанието има етапи на равен терен, както и планински етапи(всичките са на асфалт). Съставят се отделни класирания според вида етап, който някой колоездач е спечелил:

 • Жълта фланелка — водач в общото класиране
 • Зелена фланелка — водачът в класирането за спринтьори. Класирането се съставя в зависимост от спецификата на етапите. За етапите на равен терен първите 25 състезатели получават точки по специално определена система. За етапите, определени като полупланински точки получават първите 20 състезатели. За етапите, определени като високопланински точки получават първите 15 състезатели. За етапите по часовник точки получават първите 10 състезатели.
 • Фланелка на червени точки — носи се от най-добрият катерач. Точките за класирането се дават според това на кое място е бил колоездача на върха (на края на изкачването). Изкачванията са разделени на няколко категории — изкачване извън категория, на чийто връх първите 10 участници получават точки. На изкачване първа категория точки се дават на първите 8 колоездачи. На изкачване втора категория се дават точки на първите 6 колоездачи на върха. На изкачване 3-та категория се дават точки на първите 4 колоездачи и на изкачванията категория 4 се дават точки на първите трима.
 • Бяла фланелка - носи се от най-добре представилият се в генералното класиране колоездач до 23 години.

Забележка: на последните изкачвания в етапите спечелените точки се удвояват (само за подкатегорията, категории 1 и 2).

Всеки колоездач участва в обиколката заедно със своя отбор, което прави състезанието по скоро отборна надпревара отколкото чисто индивидуална. Отборите участващи в обиколката са от 20 до 22 с по 9 колоездача всеки. Смени на колоездачи не са разрешени. Тимовете получават право на участие само чрез покана от организаторите. Всеки отбор носи името на своя спонсор, който също така е изписан на екипите им. Поканените отбори почти винаги са най-добрите и качествени в света. Организаторите си запазват правото да не разрешат на определен колоездач да вземе участие и да помолят определен отбор да напусне надпреварата. Такива прецеденти се случват най-често поради допинг скандали

От 30 юни до 22 юли ще се проведе 99-тото издание на Обиколка на Франция 2012.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Най-много участия:

Състезатели с по 7 победи:

Състезатели с по 5 победи:

Победи по нации:

 1. Флаг на Франция Франция: 36
 2. Флаг на Белгия Белгия: 18
 3. Флаг на Испания Испания: 12
 4. Флаг на САЩ САЩ: 10
 5. Флаг на Италия Италия: 9
 6. Флаг на Люксембург Люксембург: 4
 7. Флаг на Швейцария Швейцария, Флаг на Нидерландия Нидерландия: 2
 8. Флаг на Република Ирландия Ирландия, Флаг на Германия Германия, Флаг на Дания Дания: 1

Най-млад победител:

Най-възрасрен победител:

Най-много етапни победи[редактиране | редактиране на кода]

Най-много етапни победи по нации[редактиране | редактиране на кода]

1 Flag of Belgium.svg Еди Меркс 34
2 Flag of France.svg Бернард Хино 28
3 Flag of France.svg Андре Ледюке 25
Flag of the United States.svg Ланс Армстронг 25
Flag of Luxembourg.svg Николас Францт 25
6 Flag of France.svg Андре Даригаде 22
1 Flag of France.svg Франция 655
2 Flag of Belgium.svg Белгия 454
3 Flag of Italy.svg Италия 249
4 Flag of the Netherlands.svg Холандия 152
5 Flag of Spain.svg Испания 104