Родни Мълън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Родни Мюлен
американски скейтбордист
Родни Мюлен 
Роден: 17 август 1966 г. (51 г.)

Джони Родни Мюлен е професионален скейтър. Той е роден на 17 август 1966 г. в Гейнсвил, щата Флорида. Смятан за един от най-влиятелните скейтъри, той създава много от използваните днес скейт трикове. Въпреки, че Алън Оли Гелфанд изобретява един от най-важните скейт трикове-оли [[1]] (скачане), Мюлен прави „оли“-то за първи път от равна земя (първоначално „оли“-то е било предназначено за рампа или басейн). Освен, че изобретява стрийт „оли“-то, Мюлен създава и много други трикове като: kickflip [[2]],heelflip [[3]] и много други.

Ранна Кариера[редактиране | редактиране на кода]


Мюлен започва да кара скейтборд когато е на 10 години.Първоначално неговият баща бил против този спорт, но се съгласил да купи скейтборд на Родни само ако винаги носи наколенки и налакътници,и че ако се контузи веднага ще спре да практикува спорта.Родни купува първия си скейтборд на 1 януари 1977.Първият спонсор на Родни Мюлен е Бил Мъри от Inland Surf Shop.Първото му състезание е в Кона през 1977 и завършва трети.След първото си състезание Родни привлича вниманието на собственика на Walkler Skateboards,Брус Уокър.През следващите 3 години е на първо място във всички състезания,в които участва.През 1979 състезанията,които е спечелил достигат 30.През 1980 Родни участва в първо професионално състезание и печели първо място.Тогава той подписва с легендарните Bones Brigade.През 1989 Родни напуска Bones Brigade и отива в World Industries.През 1990,когато стилът на Родни (Freestyle) спира да съществува той е спечелил 34 Freestyle състезания,в които участва повече от 10 години,през които има само едно второ място.

КЪСНА КАРИЕРА[редактиране | редактиране на кода]


През 1991 година,Родни се ориентира към стрийт скейта.Той се налага бързо в този стил и почти моментално става известен и в него.Родни Мюлен става най-известен в стрийт скейта чрез своето видео- Rodney Mullen vs. Daewon Song [[4]],където той участва със своя приятел Даелон Сонг. През 2003 Родни издава своята книга- "The Mutt:How to Skate and not Kill Yourself" [[5]],където той разказва за целия си живот от това как баща му му купува първия скейтборд до това как предлага на своята съпруга Трейси.Въпреки това тя е издържана в много весел тон.Родни Мюлен запалва все повече скейтъри по вече забравения стил-Freestyle след видеото Globe:Opinion [[6]],където той участва с невероятни freestyle трикове.

Той участва и в поредицата от игри Tony Hawk's Pro Skater [[7]] и Tony Hawk's Underground [[8]],разработвани от гейм-компанията Neversoft