Родостомус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Hemigrammus rhodostomus
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Харацидоподобни (Characiformes)
семейство:Харацидови (Characidae)
род:Hemigrammus
вид:H. rhodostomus
Научно наименование
Ahl, 1924
Hemigrammus rhodostomus в Общомедия
[ редактиране ]

Родостомусът или червеноноса тетра (Hemigrammus rhodostomus) е вид тропическа сладководна риба от семейство Харациди. Разпространени са в Южна Америка – долното течение на р. Амазонка близо до делтата и в река Ориноко. Видът се бърка много често с Hemigrammus bleheri и Petitella georgiae.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Имат сребристо до маслинено кафяво тяло със специфична червена окраска на главата си. При добри параметри на водата ирисите на очите са кърваво червени. На опашната перка има три черни и четири бели ивици. Останалите перки са прозрачни. Възрастните екземпляри достигат на дължина до 5 cm.

Подвижни риби, обичат затъмнени места, придържат се към средните слоеве на водата. При рязка промяна на условията изпадат в шок. За размножаване е най-добре да се слагат група риби, тъй като трудно се подбира двойка.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Предпочитат хирономус, червеи, дафня, но лесно привикват към всякакви видове храни – суха, замразена и др.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Развъждането им е много трудно. То може да стане в аквариум с обем поне 80 литра и с мрежа на дъното или друго приспособление, пречещо на родителите да изядат хайвера си. Стерилизира се всичко преди това. Осветлението трябва да е приглушено. Отделете малък пасаж от 5 – 6 рибки, които няколко дни преди това сте захранили с жива храна. Поставете аквариума на място, където няма много движение, за да не бъдат обезпокоявани. Водата трябва да е изключително мека: около 1 – 4 dH и с pH 5 – 6,5. Повишете температурата постепенно до 32 °C. Ако хвърлят хайвер (което не винаги се случва), родителите трябва да се отделят. Хайвера е чувствителен към светлината, затова осветлението, както беше споменато по-горе трябва да е много приглушено. Рибките би трябвало да се излюпят след 30 – 36 часа и да започнат да плуват след 2 – 4 дни. Малките са с почти микроскопични размери. Захранват се с възможно най-дребната храна като инфузория или някакви други микроорганизми. Имайте предвид, че това са най-бавно растящите харацинови риби. Правете малки и чести смени на водата – за предпочитане около 10% на ден.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hemigrammus rhodostomus (Ahl, 1924). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)