Родостомус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Hemigrammus rhodostomus
Hemigrammus rhodostomus.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
подклас: Neopterygii Същински лъчеперки
инфраклас: Teleostei Висши костни риби
надразред: Ostariophysi
разред: Characiformes Харацидоподобни
семейство: Characidae Харациди
род: Hemigrammus
вид: H. rhodostomus Родостомус
Научно наименование
Уикивидове Hemigrammus rhodostomus
Родостомус в Общомедия

Родостомусът (Hemigrammus rhodostomus) е вид тропическа сладководна риба от семейство Харациди.Българско наименование: Червеноноса тетра Разпространени са в Южна Америка- долното течение на р.Амазонка близо до делтата и в река Ориноко. Видът се бърка много често с Hemigrammus bleheri и Petitella georgiae.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Имат сребристо до маслинено кафяво тяло със специфична червена окраска на главата си.При добри параметри на водата ирисите на очите са кърваво червени. На опашната перка има три черни и четири бели ивици. Останалите перки са прозрачни. Възрастните екземпляри достигат на дължина до 5 cm.

Подвижни риби, обичат затъмнени места, придържат се към средните слоеве на водата. При рязка промяна на условията изпадат в шок. За размножаване е най-добре да се слагат група риби, тъй като трудно се подбира двойка.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Предпочитат хирономус, червеи, дафня, но лесно привикват към всякакви видове храни – суха, замразена и др.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Развъждането им е много трудно. То може да стане в аквариум с обем поне 80 литра и с мрежа на дъното или друго приспособление, пречещо на родителите да изядат хайвера си. Стерилизирайте всичко преди това. Осветлението трябва да е приглушено. Отделете малък пасаж от 5 – 6 рибки, които няколко дни преди това сте захранили с жива храна. Поставете аквариума на място, където няма много движение, за да не бъдат обезпокоявани. Водата трябва да е изключително мека: около 1 – 4 dH и с pH 5 – 6,5. Повишете температурата постепенно до 32 °C. Ако хвърлят хайвер (което не винаги се случва), родителите трябва да се отделят. Хайвера е чувствителен към светлината, затова осветлението, както беше споменато по-горе трябва да е много приглушено. Рибките би трябвало да се излюпят след 30 – 36 часа и да започнат да плуват след 2 – 4 дни. Малките са с почти микроскопични размери. Захранват се с възможно най-дребната храна като инфузория или някакви други микроорганизми. Имайте предвид, че това са най-бавно растящите харацинови риби. Правете малки и чести смени на водата – за предпочитане около 10 % на ден.