Розацея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Зачервявания и пъпки по лицето на болен по време на втория стадий на заболяването
Бил Клинтън e един от известните хора с розацея


Розацея e хронично възпаление на кожата на лицето. Наблюдава се зачервяване на кожата, появяване на разширени кожни съдове съпровождащи с червеникави пъпки.Причините за това заболяване могат да бъдат смущения на функциите на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит), повишена или намалена секреция на жлъчния мехур и др. Розацеята се наблюдава и в двата пола, но най-често при жените след 30-35 годишна възраст. Заболяването се развива в три стадия :

Първи стадий — краткотрайни зачервявания по кожата на носа, бузите, а понякога и на цялото лице или на врата и раменете във връзка с различни емоциигняв, срам и при всяка промяна от топло на студено и обратно. Освен зачервяване може да се получи и подуване на тези части. С течение на времето червенината се задържа, става постоянна и по-интензивна.

Втори стадий — към розацеята се присъединяват ярко червени възелчета, които по-късно придобиват червено-синкав цвят.

Трети стадий — прекомерно развитие на мастните жлези на носа, под формата на различни по големина възли, разраства се съединителната тъкан и в резултат на това носът се увеличава и се деформира.

Заболяването е съпроводено с усещане на парене, прилив на топлина към кожата на лицето, чувство на стягане и напрежение.