Роял

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роял

Роялът (на английски: grand piano) е музикален инструмент от групата на струнните клавишни инструменти.

Той е вид голямо криловидно трикрако пиано за концертни изпълнения. Сред най-известните марки рояли са „Стейнуей“, „Бехщайн“, „Ямаха“, „Бьозендорфер“. Днешния си вид роялът се е оформил през 18 век.

При рояла струните са разположени хоризонтално, опънати успоредно на клавишите. Има различни по размер рояли, като големите концертни модели могат да достигнат дължина над 3 м. Съществуват и малки с дължина на струнната кутия до 1,5 м.

Роялът е инструмент, предвиден за концертни изпълнения в големи зали както за солови, така и за изпълнения заедно с други инструменти и дори цял оркестър. Поради това, за по-голяма звучност капакът на струнната кутия се отваря. В това положение, освен че няма физическа бариера, звукът се „отразява“ в отворения под ъгъл капак и бива отправян директно към публиката.

За качествено изпълнение на музика на роял се изисква доста по-голяма прецизност от колкото на изправено пиано. Това се дължи на хоризонтално разположените струни, които са удряни от чукчета от долната им страна. Това предполага по-голяма чувствителност и предполага голяма прецизност при за създаване на желаната динамика.

Роялът има 88 клавиша, а тоновият му обем е от A2 до c5.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]