Руска къща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вътрешно обзавеждане на къща на старообредци

Руската къща (на руски: изба́) е вид дървена къща от цели греди, изграждана в гористите селски местности на Русия[1].

Изба от края на XVIII век в село Ковригино Павлово-Посадски район на Московска област
Южноруски тип изба. Воронеж, XIX в.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално до Х век руската дървена къща представлява постройка, изградена от цели дървени трупи, отчасти (до една трета) вградена в земята. Първоначално се изкопава определена дълбочина и се достроява с 3 – 4 реда дебели трупи. По този начин самата изба представлява полуземлянка. Първоначално не е имало врата, а неголямо входно отверстие с размери 0,9 метра на 1 метър. В постройката имало огнище от камъни. Отверстия за извеждане на дима не е имало, той е излизал през входното отверстие. Подът е бил добре утъпканата почва, която се полива и премита. Непосредствено до входа са се намирали домашните животни.

Руска печка[редактиране | редактиране на кода]

Дж. Аткинсън. „Руска печка“, 1803 г.

Руската печка е масивна печка, снабдена с място за лежане, използвана за приготвяне на храна и отопляване на помещенията, която е широко разпространена в Русия, Беларус и Украйна.

Бяла изба[редактиране | редактиране на кода]

Избата е строена без фундамент

През XV век се разпространяват печки с комини но главно при богатите хора, особено в градовете. В селата къщи, които се отопляват по стария начин, има и през XIX век. Едва през ХVІІІ век и само в Санкт-Петербург цар Петър I забранява да се строят къщи, които се отопляват без комини. В другите населени места те продължават да се строят по стария начин до ХХ век.

Бялата шестостенна руска къща е класическата руска изба.

Отличителна особеност на северната руска къща е, че под общ покрив се съсредоточава цялото стопанство на селското семейство. Жилищното помещение с руската печка е заемало почти половината от площта, а под нея се намира подземно помещение, което се използва за съхранение на картофи и плодове.

Другата половина на къщата е от 2 – 3 етажа. На първия етаж се държи добитъкът, на втория етаж се съхраняват сено, дърва и други запаси.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Конструкцията на руската къща е изградена от цели трупи на дървета. Тази конструкция се използва при голяма част от северните народи, както и при първите заселници в Америка. Причината е наличието на много дървен материал, необходимост от бързина на строителството и липсата изобщо или недостатъчно на възможност за разбичване на дървения материал на дъски и греди.[2]

Фундамент

Руската къща се строи направо на земята или на стълбове. На ъглите се поставят дъбови трупи, големи камъни или пънове, на които се поставя конструкцията. През лятото под къщата е проветриво, като по този начин се изсушават дъските на пода. През зимата къщата се засипва отстрани и по този начин се изолира от студа.

Под

Подовете в руската къща първоначално са от пръст. Едва с разпространението в Русия на гатери и триони се появяват дървените подове. Петър I прави сериозни усилия да въведе в Русия този вид обработка, издавайки специално разяснение.

Покрив

Покривът на руската къща е двускатен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „изба“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​