Санджуго Наоки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Соичи Уемура
ПсевдонимСанджуго Наоки
Роден12 февруари 1891 г.
Починал24 февруари 1934 г. (43 г.)
Токио, Япония
Професияписател, сценарист, литературен критик
Националност Япония
Активен период1927 – 1934
Жанрдрама, исторически роман, биография
Уебсайт
Соичи Уемура в Общомедия

Соичи Уемура (на японски: 植村 宗一 Uemura Sōichi) е японски литературен критик, сценарист и писател на произведения в жанра исторически роман, драма и биография. Пише в края на периода Тайшо и началото на Шова в Япония под псевдонима Санджуго Наоки (на японски: 直木 三十五 Naoki Sanjūgo).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Соичи Уемура е роден на 12 февруари 1891 г. в Осака, Япония, в семейството на търговец на антики. След завършване на средното си образование работи временно в аптека и като заместващ учител в начално училище в префектура Нара. По настояване на баща си, посещава подготвителното училище на Университета Васеда, за да изучава английска литература, но е принуден да напусне училище поради неспособност да плаща обучението си.

През 1920 г. си сътрудничи с Тон Сатоми, Масао Куме и Исаму Йошии в литературното списание „人間, Ningen“ (Човекът). Завръща се в Осака малко след Голямото земетресение в Канто през 1923 г. Отначало се опитна да работи в козметична компания, но скоро е привлечен обратно в литературния свят.

По покана на писателя Мацутаро Кавагучи започва работа в Осака като редактор на развлекателното списание „苦楽, Kuraku“ (Радост и болка). Едновременно започва сам да пише художествена литература и да публикува. Интересува се от новите тенденции към киното и експериментира с писането на сценарии за филми.

През 1927 г. се премества обратно в Токио, където започва работа в литературното списание „Bungei Shunjū“ (Литературен свят) и пише литературна критика, в много случаи скандална за съвременниците му.

През 1929 г. става популярен с историческия си роман за историческия герой Токугава Мицукуни „黄門廻国記, Kōmon kaikoku-ki“ сериализиран в седмично списание. По него в периода 1969 – 2011 г. е филмиран най-дългогодишния джидайгеки японски сериал „Мито Комон“ с участието на актьора Рюносуке Цукигата.

През 1931 г. е издаден историческият му роман „南国太平記 誠文堂, Nangoku taiheiki seibun-dō“ посветен на неуспешния бунт „Сацума“ през 1877 г. – бунт на недоволни самураи срещу военните реформи и премахването на самурайския статут, девет години след началото на ерата Мейджи. Успехът на романите му го утвърждава като писател на популярна художествена литература.

Освен исторически романи и социални драми пише и биографии на прославени самураи като Кусуноки Масашиге и Ашикая Такауджи.

По мотиви на неговите произведения са екранизирани около 50 филма.

Соичи Уемура умира от туберкулозен менингит на 24 февруари 1934 г. в Токио. Погребан е в храма „Чошоджи“, префектура Канагава.

През 1935 г., по предложение на писателя Кан Кикучи, е учредена на негово име литературна награда, която се присъжда на млади автори на популярна литература. Заедно с наградата „Акутагава“, тя е една от най-престижни японски литературни награди.

В Осака за него е създадена Мемориална зала.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

частична библиография
  • 黄門廻国記, Kōmon kaikoku-ki (1929)
  • 南国太平記 誠文堂, Nangoku taiheiki seibun-dō (1931)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 1926 Tenichibo to Iganosuke
  • 1927 Issun-boshi
  • 1930 Machi no senkôtei
  • 1930 Hakko Ryukitai
  • 1930 Hakko ryukitai kokuhen
  • 1932 Manmo kenkoku no reimei
  • 1937 Nangoku taiheiki: zenpen
  • 1955 Odoriko gyôjôki
  • 1979 Kaze no hayato – ТВ сериал

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sanjugo Naoki в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​