Сантисима Тринидад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Сантисима Тринидад“ — най-големият кораб през 18 век.
Корпусът на линейния кораб (след преустройството)

„Сантисима Тринидад“ (на испански: Nuestra Señora de la Santísima Trinidad) е испански трипалубен линеен кораб 1-ви ранг, построен по проект на ирландеца Матю Мулан в Хавана и спуснат на вода през 1769 г. Корпусът и палубата са изцяло направени от кубинско червено дърво, а мачтите и реите — от мексикански бор. Дебелината на външната обшивка на борда достига 60 см.

Пелайо“, на помощ на „Сантисима Тринидад“ в битката при нос Сао Висенте на 14 февруари 1797 г.

След дооборудоването си, корабът има 144 оръдия (от тях тридесет 32-фунтови на долната палуба). 63-метровия линеен кораб с водоизместимост 1 900 тона е най-големия ветроходен боен кораб за своето време[1].

По време на Американската война за независимост „Сантисима Тринидад“ е изпратен като заплаха за англичаните в Ламанша. Поради лошата си маневреност получава прозвището „Тежкия“ (на испански: El Ponderoso). През 1795 г. е преоборудван в първия в света четирипалубен кораб с увеличаване на броя на оръдията до 144.[2] Въпреки тези мерки, след две години „Сантисима Тринидад“ едва не попада в плен в битката при Сао Висенте.

По време на битката при Трафалгар, гигантският неповратлив кораб, на борда на който има не по-малко от 1 200 души, остава на вода, въпреки ожесточения обстрел от страна на англичаните. Сред края на битката, англичаните изпращат кораби за буксир, но през нощта се разразява буря, от която потъват много кораби, останали на вода. По ирония на съдбата, сред тях е „Сантисима Тринидад“.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Джон Д. Харброн. В мире науки. Москва. "Мир". 1985
  2. „Сантисима Тринидад“ остава известен като един от малкото на брой четирипалубни линейни кораби, построени някога. По-късно американците построяват четирипалубния „Пенсилвания“ със 136 оръдия, французите — подобния „Валми“, а британския флот планира, но никога не въвежда в строя четирипалубния „Дюк ъф Кент“.
  3. Gardiner. The Campaign of Trafalgar.стр. 167

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]