Сарата (Долни Раковец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Сарата.

ФК САРАТА
: САРАТА
ПрозвищеСаристите
Основан1941
Първенство„А“ Областна група Юг
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Сарата е Футболен клуб от село Долни Раковец. Създаден е 1941 г., през сезон 2015 – 2016 г. се състезава в „А“ Областна група 2 Перник.

История[редактиране | редактиране на кода]

Славчо Ситнилски „Сарата“
Футболният отбор на село Долни Раковец – околийски първенец през 1952 г. От дясно наляво: Георги Човански – капитан, Иван Андонов, Димитър Вампирски, Васил Михайлов, Анани Ананиев, Лазар Шадов, Васил Соколов, Кирил Еврейски, Йордан Агин, Здравко Вампирски, Владимир Божков

През 1941 г. е сформиран отбор в село Долни Раковец. Много интересен момент от историята на футбола в селото е двата мача с германската войскова част през 1941 година. Любителите на футбола от тази войскова част, които по онова време се намират в селото много бързо разбират, че в селото се играе добър футбол, след като няколко пъти наблюдават тренировки.

Футболът постепенно започва да се харесва и на възрастните, печели привърженици и поклонници, става ежедневие в живота на хората в селото.

През 90 години на минялия век отбора е разпуснат, половината футболисти са отишли да играят в село Стефаново. През 2008 г. с помощта на кмета и младежката организация в селото ФК Сарата е възстановен. Сарата се състезава в „А“ Областна група Юг Перник и се представя отлично.

Името на отбора[редактиране | редактиране на кода]

През 1946 година започнало околийското първенство, в което отбора от Долни Раковец се представял отлично. Тогава отборът приел името на загиналия във войната футболист от селото – Славчо Ситнилски „Сарата“. Оттогава името на отбора не е сменяно никога.

Известни футболисти играли в отбора[редактиране | редактиране на кода]

  • Методи Колев – играл след Сарата в „Миньор“ Бобов Дол.
  • Симеон Шадов – играл в „Миньор“ Перник, и повече от 10 години е бил треньор там.
  • Ангел Колев – играл след Сарата в „Локомотив“ София, дълги години е бил треньор там, както и в кипърските „Омония“, „Анториозис“ и в много други отбори.

Предстоящи двубои срещу ФК Стефаново[редактиране | редактиране на кода]

Клубът се състезава в „А“ ОФГ Перник – подгрупа А2, списък на предстоящите мачове.