Сари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за дрехата. За иранския град вижте Сари (Иран).

Жена, облечена в сари

Сари е традиционна женска дреха, която се носи из целия индийски субконтинент вкл. Индия, Бангладеш, Непал,Пакистан и Шри Ланка. Представлява дълго парче плат (между 5 и 10 метра), обикновено увито около талията с единия край наметнат над рамото. Съществуват над 90

стила на носене на дрехата, както и различни начини на шиене. Сарито се носи заедно с къса блуза или корсаж, наречена чоли.

Най-предпочитаният цвят на сватбено сари е червеният. Материите варират от памук, коприна, сатен до синтетични влакна като креп и шифон. Традиционното сватбено сари е в червено и зелено със златни нишки и мотиви, днес се срещат разновидности в различни форми и цвят. Този вид сари също се намира в различни разновидности, базирани на регионалните стилове.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Преведена от санскрит, думата означава „парче плат“ – śāṭikā. Споменавана е в най-ранната индуистка литература като дамско облекло. Думата за дрехата, носена под сарито, чоли, също се е видоизменила от първичния термин – stanapaṭṭa. Дрехата се назовава с името „паркар“ на Маратхи, „улпавадаи“ на Тамил и „саиа“ на Бенгалски.

Произход и история[редактиране | редактиране на кода]

Историята на ефирното облекло може да се проследи от времето на Индските цивилизации, през 2800 – 1600 г. пр.н. Памукът е бил първо култивиран в Индия през петото хилядолетие пр.н.е. Боите, използвани за драперията, се срещат и днес – индиго, куркума, шеллак и други. Коприната е започнала да бъде тъкана няколко хилядолетия по-късно.

Картина на Раджа Рави Варма

За първи път дрехата е спомената в Риг Веда, една от четирите свещени веди, която датира от 3000 г. пр.н.е. Структурата на сарито се е променила спрямо предишния си вид, съставен от три части – долна част, воал, наметнат над главата, и корсет. Тази разновидност на сарито е спомената в Будистката литература и на санскрит през 6 век пр.н.е. Този ансамбъл от три части е бил наричан „пошак“, думата от урду за костюм.

В антична Индия жените носели сарита, разкриващи коремната област, въпреки че някои писатели на жанра „Дамашатра“ изказват мнение, че тази част от женското тяло не бива да бъде на показ. В следствие показването на корема е станало тема табу и жените са прикривали тази област с дрехите си. Други епоси твърдят, че през периода на 3 век пр.н.е и 6 век след новата ера в Южна Индия е носена дреха от една част, изпълняваща ролята на горно и долно облекло. Подобен вид дреха се откроява в някои от картините на Раджа Рави Варма в Керала.

Блузата под сарито, чоли, се е видоизменяла от 2в. пр.н.е до 6в.пр.н.е. в разнообразни регионални стилове. Ранните корсажи са покривали предната част и връзвани отзад, този стил е бил популярен в антична Северна Индия. Тази форма на чоли е популярна и днес в щата Раджастан. Стилове на декоративна традиционна бродерия като gota patti се шият върху дрехите.

Стилове в различни държави[редактиране | редактиране на кода]

Бангладеш[редактиране | редактиране на кода]

В Бангладеш сарито е национална женска дреха, носена на празници и специални поводи. В ежедневието си днес все повече жени предпочитат да носят шалвари или западни дрехи. Сарито е считано като дрескод и в новините, образователни и работни институции.

Шри Ланка[редактиране | редактиране на кода]

Носят се два най-популярни стила на сари – индийски и кандийски, който е по-разпространен в хълмистия регион на страната Канди, от където идва името му. Кандийският стил на сари включва блуза, напълно покриваща корема и частично подпъхната отпред. В резултат на модерните движения, повечето жени оставят абдоминалната област разкрита. Този стил е официалната униформа на стюардесите от авеолиниите SriLankan airlines.

Непал[редактиране | редактиране на кода]

Сарито е най-често носената дреха от жените в Непал. Облеклото се състои от сари, обвито около кръста и шал, покриващ горната половина от драперията.

Пакистан[редактиране | редактиране на кода]

Саритата са често носена дреха в Пакистан, въпреки че шалварите са носени на ежедневна основа. Дрехата често може да бъде срещната в метрополитните градове Карачи и Ислямабад, носена е на официални поводи като сватба или в бизнес среда. Сарито е носено и от много мюсюлманки в Синд с цел показ на по-висок статус. Дрехата се носи и от индуистите в Пакистан.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]