Направо към съдържанието

Саркофаг на съпрузите

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Саркофаг на съпрузите“ (на италиански: Sarcofago degli Sposi) е знаменит антропоморфен саркофаг от края на VI в. пр. Хр., изработен от теракота. Пример на етруското изкуство. Той принадлежи към колекцията на Националния музей на етруското изкуство в Рим.

Саркофагът е намерен през 1881 г. по време на разкопки в некропола на Бандитачиа в Черветери.[1] Бил е разчупен на 400 парчета. Скулптурата има размери 1,14 m × 1,9 m и е направена от теракота, типичен материал за етруското изкуство. Създадена е между 530 – 520 г. пр.н.е., съставена е от четири отделно изваяни и изпечени части. В саркофага вероятно е погребана пепелта на единия или на двамата съпрузи.[2] Скулптурата е била боядисвана в ярки цветове, както личи от остатъците от боя. Скулптурата показва брачна двойка, пируваща в задгробния живот. Мъжът с гальовен жест обгръща с ръце жена си.[1] Полегналата поза по време на храненето, в която са изобразени съпрузите, е типична за празниците в различни древни култури. Образът на брачна двойка, разположила се на банкетния диван, е типичен за етруската култура, докато в подобни сцени на пируване, известни от декорации върху гръцки вази, са представени само мъже (в съответствие с местните обичаи).[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Sala 12: Il sarcofago degli Sposi // villagiulia.beniculturali.it. Архивиран от оригинала на 2018-01-30. Посетен на 13 октомври 2015. (на италиански)
  2. а б Fred S. Kleiner. „A History of Roman Art, Enhanced Edition“. Wadsworth, 2010. ISBN 978-83-11915-20-4. с. 31.