Сацума

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сацума
Citrus unshiu 20101127 c.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Sapindales
семейство: Rutaceae Седефчеви
род: Citrus Цитрусови
вид: C. unshiu Сатсума
Научно наименование
Уикивидове Citrus unshiu
Сацума в Общомедия

Сацума (Citrus unshiu) е дребен цитрусов плод с тънка кора, мека сърцевина и жълто-оранжев цвят. Естествената родина на този плод е Далечният изтокКитай, но в Европа той добива известност благодарание на Япония. В Япония е известен като „уншу микан“ ({{lang-ja|温州))) или (на японски: 蜜柑), в Китай като „Уънджоу миган“ (на китайски: 温州蜜柑). Японското име е резултат от японското произношение на китайски йероглифи, като и двете означават „меден цитрус от Уънджоу“. Известен е и като „безсемкова мандарина“ (на китайски: 无核桔), а на български често се среща под името сацума (множествено число – сацуми) [1][2].

Плодът е сладък, с размери на мандарина (Citrus reticulata) и обикновено не съдържа семки, но значително по-малък от портокал. Една от отличителните особености на сацумите е тънката, кожеста кора, лесно отделяща се от самия плод. Месестата част на плода е изключително деликатна и изисква специално внимание при обработка. Тънката и лесно отделяща се кора е причина за трудното инспектиране на транспортирани плодове, тъй като повредите не могат да се преценят от пръв поглед.

Китайското и японското наименование на плода са свързани с града Уънджоу, провинция Джъдзян, познат с продукцията на сатсуми. Плодът обаче е отглеждан и в Япония от древни времена, като повечето от плодовете в съвременните плантации в Китай са култивирани в Япония и са обратно пренесени в Китай в сравнително по-скоро време.

Сатстсумите по изглед и вкусови качества се доближават до други цитросови плодове като мандарини и клементини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Препратка към pdf файл 6.4.2004 Официален вестник на Европейския съюз L 100/19
  2. Препратка към pdf файл Министерство на земеделието и горите - Изисквания за качеството на цитрусовите плодове