Свакоп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свакоп
Swakop Valley.jpg
Свакоп в близост до Ричхофен
Общи сведения
Местоположение Намибия
Дължина 350 km
Водосб. басейн 39 100 km²
Начало
Надм. височина 1560 m
Устие
Място Атлантически океан
Надм. височина 0 m
Свакоп в Общомедия

Свакоп е река в Намибия и представлява една от големите реки, течащи в западната част на страната. Това е река, която протича през един от най-сухите райони на Земята и се влива в Атлантическия океан. Устието ѝ се намира южно от град Свакопмунд. Представлява сезонна река, чието речно корито може да бъде сухо няколко месеца от годината. В резултат на построяването на два изкуствени водоема по протежението на реката нивото на подпочвените води спада с около 30 см.

Независимо от нередовния годишен дебит на реката, селското стопанство в района е добре развито. Районът е известен с производството на пресни продукти като домати, аспержи и маслини. Съществуват страхове за замърсяване на водата с уран от уранова мина в близост и за евентуалното заразяване на селскостопанската продукция.

Районът около устието на реката и околните дюни са известни с богатото птиче разнообразие и наличието на необичайни растителни видове (като Велвичия), които използват честите мъгли идващи от океана за да набавят влага за своето съществуване.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.