Светилище на Фатима Масуме

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Светилище на Фатима Масуме
حرم فاطمه معصومه
Hazrat-e Masumeh, Qom, Iran (1258284797).jpg
Местоположение в Кум
Вид на храма светилище
Страна Flag of Iran.svg Иран
Населено място Кум, Кум
Вероизповедание шиитски ислям
Тип на сградата мавзолей
Изграждане Х, ХVІІ век
Състояние действащ храм
Светилище на Фатима Масуме в Общомедия

Светилището на Фатима Масуме се намира в град Кум (Иран) – най-свещения град за шиитските мюсюлмани след Машхад.

След като умира от болест, пътувайки към брат си, Фатима Масуме (сестра на владетеля) е погребана в Кум през 816 г. Гробището, в което е погребана, е отворено за обществеността от Муса ибн Харадж, тогавашен висш служител на Кум. В храма са погребани и 3-те дъщери на деветия имам Мохамад ал-Таки.

Мястото става популярно за поклонение през ІХ – Х век и продължава да бъде през Тимуридския период. Град Кум, включително и храмът, е нападнат от монголците през 1221 г. Куполът на храма е възстановен и дворът е украсен в чест на сефавидския шах Исмаил I през 1519 г. Голяма част от светилищния комплекс е построен за първи път от шах Абас I Велики в началото на ХVІІ век.

Сградата се състои от погребална камера, 3 малки двора и 3 големи молитвени зали (с обща площ 38 000 кв. м), наречени Табатат, Бала Сар, А'дам.

Фатима Масуме е почитана като светица, а нейното светилище в Кум се нарежда сред най-значимите шиитски храмове в Иран. Всяка година хиляди шиитски мюсюлмани пътуват до Кум, за да почетат Фатима Масуме и да я помолят за благословия. Някои поклонници остават там с часове и дни, за да се молят в джамията и да обикалят гробницата на Фатима Масуме. Светилището привлича десетки семинари и религиозни училища. Изобразено е на обратната страна на иранската монета от 50 риала, излязла през 2004 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]