Свети Атанасий (Галище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Атанасий.

„Свети Атанасий“
„Свети Атанасиј“
Местоположение в Кавадарци
Вид на храмаправославна църква
СтранаFlag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено мястоГалище
ВероизповеданиеМакедонска православна църква - Охридска архиепископия
ЕпархияПовардарска
Архиерейско наместничествоКавадарци
ИзгражданеXVII век

„Свети Атанасий“ (на македонска литературна норма: „Свети Атанасиј“) е православна църква край тиквешкото село Галище, централната част на Северна Македония. Част е от Повардарската епархия на Македонската православна църква.

Църквата се намира югозападно от селото, което на практика е запуснато. За изграждането и изписването ѝ няма никакви данни. Църквата има две строителни фази. Старата църква на изток е с малки размери, еднокорабна и градена от ломен камък, без декорации по фасадите. Предполага се, че е построена към края на XVII век. Изградена е върху остатъци от по-стара църква, съдейки по живописните фрагменти, взидани заедно с градежния материал. В 1934 година е дограден нов дял с цел да се разшири и продължи старата църква, при което е разрушена западната стена на старата църква, а старата живопис е прерисувана.[1][2][3] От старите фрески са запазени образите от композицията Големият вход, Богородица Ширшая небес, Видение на Петър Александрийски и архидяконите Свети Роман и Свети Стефан. На базата на тези запазени стенописи се заключава, че авторът им е от групата по-слаби зографи от края на XVII век. Рисунъкът и колоритът на стенописите са слаби, като отсъстват прецизност и нюанс.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Маренска парохија. // Повардарска епархија, 3 юни 2008 г. Посетен на 18 февруари 2014 г.
  2. Црква Св. Атанасиј, с. Галиште. // Итар Пејо. Посетен на 28 феврурари 2014 г. Архив на оригинала от 2014-03-01 в Wayback Machine.
  3. Галиште (Galiste) село во Тиквешко Мариово. // Итар Пејо. Посетен на 3 март 2014 г. Архив на оригинала от 2014-03-03 в Wayback Machine.
  4. Св. Атанасиј, с. Галиште. // Културно и национално наследство на Кавадарци. Посетен на 22 май 2016.[неработеща препратка]