Свети Дух (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Дух.

Крепостта „Свети дух“ се намира на хълма Свети дух в село Минерални бани.

Това е крепост, преживяла 4 строителни периода: римски, късноримски, ранновизантийски и средновековен. Крепостта има неправилна многостранна форма.

Стените ѝ са запазени на места до височина 3,5 м, дебели са 2 м и ограждат площ от около 2 дка. В крепостта се влиза през главен вход от юг или през 2 малки потерни (врати) на западната и източната стени. Отбраната е подсилена от 4 големи правоъгълни кули. които през Средновековието са превърнати в жилища. Отвътре край крепостните стени са прилепени редици от жилищни, стопански и казармени помещения, в които са открити десетки глинени съдове, селскостопански оръдия, монети, оръжие и други предмети.

По време на археологическите разкопки в крепостта са намерени и над 120 медни, сребърни и златни монети и един оловен печат.

В крепостта „Свети дух", през XII в., след разрушаването ѝ, възниква средновековен некропол, в който по време на разкопките са открити значително количество богати ювелирни произведения.

В историческата литература, крепостта и селището в Минерални бани се идентифицират с Топлица, която се споменава от византийския историк Михаил Аталиат и продължителят на Скилица (XI в.) във връзка с нападенията на печенегите в средата на XI в., когато вероятно е била унищожена крепостта.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • К. Иречек, Княжество България, II, 1888, с. 480, бел. 85
  • Д. Аладжов, Крепостта – село Минерални бани – Фотоиздат, С., 1977, с. 20